Каменно цвете (Глоксиния, Синингия) (Gloxinia (Sinningia))

53
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Каменното цвете е изключително популярно в нашата страна за стайно отглеждане. Родината на Глоксинията е Южна Америка (Бразилия) и за първи път е описано около 1700 година. Кръстено е на Бенджамин Петер Глоксин – немски ботаник. Малко и компактно, на височина достига до 20-25 см, а настрани се разпростира до 25-30 см. Цъфти през летните месеци от май до юни – юли с голямо разнообразие от цветове – бели, червени, розови, виолетови и много други. Цветовете са с форма на камбанка, обърнати нагоре.

Място: През лятото осигурете светло място, но не огряно от преките слънчеви лъчи. През зимата растението спи, чистата му умират, а грудката се съхранява на хладно и проветриво място до пролетта. Добра идея е да изнесете растението на балкона или в градината, но на шарена сянка.

Грижи: Най-важният елемент за да отгледате красиво Каменно цвете е поливането. В никакъв случай не мокрете листата на Глоксинията при поливане. Добра идея е да ползвате шише с биберон от минерална вода и да поливате внимателно саксията около грудката. Това е също важен момент – поливайте почвата около грудката, а не върху нея. Ако полеете грудката, отгоре ще се задържи вода, което ще доведе до гниене и сигурна загуба на растението. Най-удачният вариант за поливане на Каменно цвете си остава поливането отдолу – в чинийката. Така рисковете за увреждане на растението се елиминират напълно.
Почвеният субстрат за трябва да бъде водопропусклив, с много добър дренаж на дъното на саксията за оттичане на излишната вода. Най-подходящата за отглеждане на Глоксиния саксия е широка и плитка. Така ще можете да поливате по-уверено без риск да намокрите грудката или листата. Каменното цвете се тори веднъж седмично с тор за цъфтящи растения.

Размножаване: Най-популярният метод за размножаване на Каменно цвете (Глоксиния) и чрез листо или чрез грудки. Възможно е да размножите Каменно цвете и от семена, като те се сеят през март при температура около 20 градуса. Но имайте предвид, че трябва да се въоръжите с търпение – семената покълват за около 2 месеца, а до цъфтеж ще почакате около 7 месеца.
Можете да размножите Каменно цвете и чрез резници от цветонос, като по този начин напълно се запазват особеностите на майчиното растение при размножаване на хибридите. При размножаване със стъблени резници възпроизвеждане на признаците на хибридите (F1 – хибридите) по този начин е невъзможно.

Съвет на градинаря: За да ви радва с красиви цветове от май до юли, осигурете на Каменното цвете (Глоксинията) период на покой през зимата. За да приспите каменното цвете, спрете да го поливате през есента (септември). Постепенно листата ще изсъхнат и ще опадат. Пренесете саксията с грудката на тъмно, сухо и прохладно място. През втората половина на февруари извадете саксията, пресадете грудката от старата пръст и полейте леко около нея. Много любители се чудят как да поставят грудката в почвата. В общи линии вдлъбнатата страна на грудката, където са растежните точки е нагоре, а изпъкналата част е надолу. Около 1/3 от грудката оставете над повърхността. Преди да засадите грудката, можете да подрежете корените от долната и страна.
Ако искате Глоксинията ви да цъфне с компактен събран букет от цветове, отстранете няколко листа от центъра на розетката.