Вече и в България се прави специфичен тест за откриване на Хистаминова Непоносимост

1
Добави коментар
Cream
Cream

Хистаминовата непоносимост не е алергия! Причината тук не са антитела срещу конкретен дразнител, а липсата или недостатъчното количество на определен храносмилателен ензим. В случая – ДиАминоОксидаза (ДАО). Ако този ензим липсва или е блокиран от други вещества, внасяният с храната екзогенен хистамин не може да се разгради и постъпва непроменен в организма ни, предизвиквайки алергично-подобни реакции с различна тежест.

Повече за Хистаминовата непоносимост прочетете в съответната секция на сайта.

Според Проф. д-р Маркус Пфистерер, един от създателите на теста D-HIT, тежко засегнати са около 2% от населението в Европа, като по-леки симптоми (такива като зачервяване на лицето, разстройство или газове) имат до 25% от хората. Големият проблем е, че лекарите не познават добре това състояние. От друга страна и трудната за поставяне диагноза допълнително усложнява разпознаването на това страдание. Но вече има специфичен лабораторен тест!

Как се диагностицира това страдание?

До скоро основният подход беше тъй наречения метод на изключването. В продължение на няколко седмици от храната на пациента се изключват продуктите за които се знае, че съдържат хистамин. През 2008 се появява първият в света и засега единствен диагностичен лабораторен тест D-HIT, подпомагащ поставянето или отхвърлянето на диагнозата Хистаминова непоносимост. С помощта на D-HIT може да се измери активността на ензима ДиАминоОксидаза (ДАО) в кръвна проба. D-HIT е от тъй наречените ЕЛАЙЗА тестове и може да бъде използван от всяка лаборатория, тъй като не изисква специално оборудване или апаратура.

Тестът се въвежда веднага в Австрия, Германия и по-късно други европейски страни. През 2009 започва широкото му използване и в САЩ.

От началото на тази година тестът за Хистаминова непоносимост D-HIT е се прави и в България!

За първи път у нас той е внедрен в Клиниката по Гастроентерология, към УМБАЛ „Св. Иван Рилски” под ръководството на Проф. Л. Матева. В специализираният кабинет по Хранителна непоносимост, освен тест за Хистаминова непоносимост, можете да се тествате и за Лактозна и Фруктозна непоносимости. За диагнозата на последните две страдания се използва тъй наречения Водороден Дихателен тест. Повече за него ще ви разкажем в отделен материал.

Повече информация за специализирания кабинет по Хранителна непоносимост можете да намерите в секцията “Лекарски кабинети”. Там ще намерите координатите на кабинета и телефони за записване.

А ако вече имате поставена диагноза Хистаминова непоносимост или подозирате, че имате такава, добрата новина е ДАОЗИН. Капсулите ДАОЗИН внасят в тънкото черво липсващият храносмилателен ензим ДиАминоОксидаза (ДАО). Отново можете да се наслаждавате на храните които обичате. Търсете в аптеките! Повече информация за  ДАОЗИН може да намерите на www.daosin.bg

D-HIT е продукт на австрийската биотехнологична фирма SCIOTEC Diagnostic Technologies GmbH.  Представител в България е фирма Healthco ЕООД. За въпроси към фирмата използвайте този мейл адрес: [email protected].