Community Power носи електричество за Африка и награда от GSMA за Ericsson – Pixel Media

2
Добави коментар
GeorgeGeorgiev
GeorgeGeorgiev

Community Power носи електричество за Африка и награда от GSMA за Ericsson

16 февруари 2011, 17:28

Решението Community Power на Ericsson получи световно признание и награда Global Mobile Award за „Най-добра употреба на мобилните технологии в помощ на социално-икономическото развитие”

По време на MWC 2011 в Барселона, Ericsson и шведският доставчик на телекомуникационни базови решения Flexenclosure получиха престижната награда Global Mobile Award от GSMA за проект Community Power, в категорията „Най-добра употреба на мобилните технологии в помощ на социално-икономическото развитие”.

Ларс Линдън, Ръководител на Ericsson Субсахарска Африка, коментира: „За нас е чест да получим тази награда. Инициативата е част от дългосрочната ни политика да ползваме лидерството си в технологичния сектор за създаването на иновативни продукти и устойчиви бизнес модели, които допринасят за изграждането на свързана Африка. Ще продължаваме да търсим нови начини да подкрепяме клиентите си в тяхното бизнес развитие и разширяване на мрежите в Африка.”

С внедряването на решението Community Power на Ericsson, MTN в Либерия става първият оператор в света, който въвежда подобна система.

С нея много жители на либерийската общност Кокоя скоро ще се радват на електричество в домовете си за първи път. Това ще се случи благодарение на развиването на съвсем нов начин за зареждане на мобилни телефони, позволявайки електрифицирането на отдалечени селища.

Кокоя е част от проекта Millennium Villages в Африка. То се намира в отдалечената югоизточна територия на окръг Бонг и обхваща население от приблизително 15000 души.

Решението на Ericsson Community Power е разработено в партньорство с шведските специалисти в „зелените” решения на Flexenclosure като част от портфолио от иновативни услуги и продукти за проект Millennium Villages (MVP).

Чрез съчетаването на Community Power на Ericsson и E-site решението на Flexenclosurе, получаваме нов революционен продукт, който комбинира самостоятелни базови станции, захранвани от възобновяеми енергийни източници като слънце и вятър с възможността да се споделя остатъчното електричество със съседни общности, институции и хора.

Решението Community Power позволява на абонатите да презареждат мобилните си телефони с остатъчното електричество, генерирано от базовите станции, което от своя страна увеличава употребата на мрежата и съответно на печалбите.

При внедрявания в сложни системи, няколко базови станции могат да се комбинират за създаване на мини мрежа, която да захранва услуги като улично осветление, клиники и училища в общността. Ще бъде възможно дори базовата станция да се включи в централизирана електрическа мрежа и така да се намали енергийния дефицит.

В Африка липсва основна инфраструктура. Има по-голям брой хора с мобилни телефони, отколкото с достъп до електричество.

Според Международната енергийна агенция (IEA), през 2010 г. 585 милиона души в Субсахарна Африка не са имали достъп до електричество. В същото време проникването на мобилната телефония достига почти 50%.

Франс Жубер, Изпълнителен директор на MTN Либерия, коментира: „Това решение позволява на операторите в развиващите се пазари да предоставят услуги, необходими за общностите, по един устойчив и разумен начин и да предлагат добавена стойност на клиентите си. Освен да посрещне основни нужди за електричество в общността, това решение може да обслужва компании за комунални услуги навсякъде по света, а в MTN сме горди да бъдем част от тази инициатива, която може да промени живота на толкова много хора.“

Решението премина предварителни тестове в друго селище от проекта Millennium Village – Дерту, отдалечено село в североизточна Кения. Там една базова станция генерира около 4000 kWh остатъчна енергия годишно, теоретично това е енергията необходима за захранването на базовата станция, за зареждане на мобилни телефони, осветяване на улиците и захранване на обществени сгради като клиниката и училището в малкото село. В Дерту, базовата станция захранва хладилник, който съхранява лекарствата необходими за общността.

„Ericsson Community Power ни предлага революционни възможности да променяме живота на хората, бизнеса и общностите, които традиционно остават извън многобройните услуги, поради липса на електричество. Сега те имат възможност да ползват продукти и услуги, които до скоро са били недостъпни за тях, да разширят търговията и обмена си извън границите на заобикалящата ги в съседство среда,” завършва Ларс Линдън.

назад

предишна новина

следваща новина