Как да сменим маслото на двигателя

2
Добави коментар
Av7oManiA
Av7oManiA

[You must be registered and logged in to see this image.]

Смяната на маслото на двигателя е задължителна веднъж годишно или на определен брой навъртяни километри. Макар че звучи като сложен процес, смяната на маслото и масления филтър не е чак толкова трудна и е нещо, което с малко желание може да извършите и сами. Ето най-важните стъпки, които трябва да знаете:

1. Проверете в сервизната книжка на автомобила ви какво масло трябва да използвате и го набавете в необходимите литри. Не забравяйте да си купите и нов маслен филтър. Ако сте загубили книжката – потърсете в интернет.

2. Спрете автомобила на канал или вдигнете предницата и я поставете на подпори. Уверете се, че автомобилът е сигурно закрепен.

3. Вдигнете капака и разхлабете капачката за доливане на масло, но не я вадете, за да не попаднат прашинки или други замърсители в двигателя.

4. Подгответе си леген, който поставете под пробката за източване на маслото, която се намира отдолу на двигателя.

5. Развъртете пробката и източете маслото. Препоръчително е да направите това на топъл, но не горещ двигател. По този начин то ще се източи по-бързо.

6. След като маслото се източи развийте стария маслен филтър.

7. Извадете новия маслен филтър и капнете малко от новото масло по уплътнението му, след това го завинтете на място.

8. Поставете пробката обратно на двигателя и я затегнете.

9. Започнете да наливате новото масло. Правете го на части от по около половин-един литър. Може да проверите и за течове отдолу на двигателя в началото на доливането.

10. Проверявайте нивото на маслото и внимавайте да не превишите максимума. В такъв случай ще трябва да източите малко. Затова сипвайте бавно и проверявайте често. Накрая завинтете капачката за доливане.

11. Свалете колата на земята и отново проверете нивото на маслото след 2-3 минути.

12. Запалете двигателя и го оставете да поработи за няколко минути. След това изчакайте малко и отново проверете нивото на маслото. Ако се налага, долейте и сте готови.

Източник: ekak-avto.bg