За Полша: За Полша

4
Добави коментар
djasika
djasika

разделы
За Полша
Градове в Полша
Забележителности в Полша
Новини
Полски рецепти
Хотели в Полша
 
Об авторе, составителе За Полша
 
 
NetNotebоок.Net:
деньги, потребление, питание, техника, отношения, здоровье, медицина, безопасность, свобода, …
О сайте
Редакция
 
Задать вопрос в FAQ,
если ответ не находится
любая тема NetNotebоок.Net
 
Опубликовать статью
 
Стать автором
 
 
коротко о За Полша
Република Полша (на полски: Rzeczpospolita Polska, Жечпосполита Польска; остар. Лехия) е държава в Централна Европа. Тя граничи с Германия на запад, с Чехия и Словакия на юг, с Украйна и Беларус на изток, и с Литва и Русия (Калининградска област) на север, както и с Балтийско море. Нейното местонахождение и леснопроходим терен са причините за многото войни, които са се водили за нея, а границите ѝ са се променяли много през вековете. Полша има предимно равнинен релеф- северните и централните райони са низини. 2/3 от площта ѝ на север заема Средноевропейската низина. Тя е осеяна с ниски заоблени моренни хълмове и многобройни езера с ледников произход, свързани помежду си с потоци и реки. Заради езерата, тези земи са наречени Поморско и Мазурско поезерие. В граничните райони на юг се издигат Судетите, Бескидите и част от Татрите, най-високия дял на Карпатите с най-високия полски връх Риси (2499 m).Климатът на Полша е умерено-преходен (от мек океански към по-студен континентален). Тук се застъпват студените полярни въздушни маси, идващи от Скандинавия и Русия, и западните по-топли и влажни океански въздушни маси. Като резултат зимата е студена, а лятото – сравнително топло. Неблагоприятно за земеделието е сезонното разпределение на валежите, често през пролетта те са недостатъчни, а през есента, когато се прибира реколтата, те са прекомерно изобилни.
Страната има гъста речна мрежа с най-големи реки Висла (с притоци Сан и Западен Буг) и Одра (с притоци Нотеч и Варта). Река Висла е най-дългата полска река, тя извира от Западните Карпати, с много завои пресича страната от юг на север и се влива в Гданския залив. По течението на река Висла са разположени двата най-важни града в Полша – Варшава и Краков. Река Одра извира от Судетите. В долното си течение реката оформя част от границата с Германия. Общата дължина на речните пътища в Полша е 4000 km.
От 1 януари 1999 г. Полша е разделена на 16 провинции, наречени войводства с назначен от правителството административен ръководител. Всяко войводство има собствен парламент, за който се избира председател.- Варминско-Мазурско войводство- Великополско войводство- Долносилезко войводство- Западнопоморско войводство- Куявско-Поморско войводство- Лодзко войводство- Люблинско войводство- Любушко войводство- Мазовецко войводство- Малополско войводство- Ополско войводство- Подкарпатско войводство- Подляско войводство- Поморско войводство- Силезко войводство- Швентокшиско войводство
Полската култура е тясно свързана с историята на страната. В области като литература, музика и изобразително изкуство творците се стремели да подпомагат борбата на Полша за независимост със своите средства. Примери за това са патриотичните стихотворения на Адам Мицкевич, историческата живопис на Ян Матейко и ранните клавирни творби на Фредерик Шопен.
В днешни дни богатата полска култура е засегната от глобализацията и от финансови проблеми. Въпреки това точно на културната сцена на големите градове тя гради своя нов облик.
 
избраннные статьи вопросы-ответы За Полша по разделам
 
 

Старият град на Варшава (Stare Miasto) е най – старата историческа част от града. Стария градВ статия на полския портал Onet ни разказва за: В Полша завърши издигането на най-високата в света статуя на Исус Христос. статуя на Исус ХристосВ статия pl.wikipedia.org Warszawa ни разказва за: Варшава е столицата и най-големият град в Полша, намиращ се в централната част на страната над река Висла. Столицата на Полша

сподели ме