Трябва ли да се оперират единичните кисти?

4
Добави коментар
izida
izida

Трябва ли да се оперират единичните кисти?

taloveca+
20 февруари 2011

Единичните, или както още ги наричат, солитарните кисти не са основание за безпокойство и не се нуждаят от оперативно лечение. Те се срещат у всеки трети човек след 50 – годишна възраст. Но трябва да следите за състоянието на кистата с помощта на ултразвуково лечение.
Ако диаметърът на кистата е повече от 5 – 6 см или започнете да се повишава артериалното налягане, веднага трябва да се напраявт необходимите изследвания, защото може да възникне необходимостта от отстраняване на кистата.
Има значение и къде точно е възникнало това образуване: ако е в непосредствена близост до кръвоносните съдове на бъбреците, има опасност от външно притискане на кистата върху бъбречната артерия. В такъв случай може бързо да се развие артериалната хипертензия. При такава ситуация размерът на кистата вече няма значение, тя задължително подлежи на отстраняване. Добре е, че подобни ситуации се наблюдават изключително рядко и кистите се склерозират с помоща на въвежданото в тях склерозиращо вещество (етилов спирт).
Манипулацията се изпълнява под пълна упойка, като тръбичката се вкарва в кистата чрез разрез на кожата. Операцията се провежда под контрола на ултразвуков апарат. Преди склерозирането на кистата се налага да се направи рентгеново изследване с въвеждането на контрастно вещество около нея. Тръбичката, чрез която се вкарва склерозиращото вещество, остава няколко дни вътре в кистата и изпълнява ролята на дренаж. Извежда се няколко дни след като кистата е вече склерозирана.

ВАЖНО: Ако публикацията Трябва ли да се оперират единичните кисти? ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

loading…

Здраве.вс препоръчва и: