Слугинистика, лобизъм и Търговски регистър

81
Добави коментар
apostolis
apostolis

Който и да се е надявал, че 24 часа и Труд ще спрат да са флагмани на най-порочното, вредното и продажното в българската журналистика след смяната на собствениците, жестоко се е заблуждавал. Като оставим настрана шедьовъра на тетка ни В. („мадам“ тя може да е само в болните фантазии на Доган), който е и плонж по очи пред вероятните истински собственици на двете „медии“ и сам по себе си всъщност не е нищо по-различно от елегиите, посветени на цецовото бягане, вескомариновите страсти и на трудния път на Борисов,

използването на манипулация за прокарване и нормализиране на решения на властта, които отнемат трудно придобити информационни права и свободи (ако някой още помни какво означават тези две думи) са по-грозни и гнусни от всякога.

„24 часа“ във вчерашния си брой пусна интервю с депутата от ГЕРБ и вносител на законовите промени, касаещи ТР Емил Радев под заглавие „Измамници крадат фирми по интернет“, в което управляващата партия прокарва посредством страниците на вестника идеите, че: от Търговския Регистър се крадат лични данни, което е довело до стотици злоупотреби, използват се фалшиви удостоверения за актуално състояние, чрез които се крадат дружества, много чуждестранни граждани са станали жертва на имотната мафия, а това, което ЕДИНСТВЕНО прави ГЕРБ в случая е, да защити гражданите от повече посегателства.

Какви са обаче фактите: 1. има доказателства, което г-н Радев или вестника в качеството му на независима четвърта власт не споменават, че кражбите и злоупотребите не стават чрез данните от Търговския регистър. Просто защото няма нужда. Личните данни на всички ни са толкова незащитени, че могат да бъдат получени по хиляди други начини, и за 9 години, откак има ЗЗЛД ние не сме станали много по-защитени.

Факт 2: затварянето на регистъра няма да доведе до намаляване на броя на злоупотребите, който е почти същия отпреди съществуването му, за сметка на това ще се увеличи многократно корупцията сред тези, които ще имат достъп до данните. Вековната практика показва, че ако информационният ресурс е трудно достъпен, а има желаещи да го използват добросъвестно или недобросъвестно, цената му се покачва и се появяват нови продавачи на черния пазар.

Факт 3: фирма „Грамма нет ис“, която поддържа Търговския регистър e предложила различни решения, някои от които биха излязли на държавата безплатни, за да се реши проблема с капацитета на системата, за да може тя изобщо да продължи да функционира. От ТР обаче системно отказват всички предложения, като в момента ТР е почти неизползваем, а само 1/5 от заявките се изпълняват. Тенденцията е това съвсем скоро технически да не бъде възможно, като няма да може да се ползва дори оскъдната информация, предвидена да бъде достъпна след законовите промени, внесени от Емил Радев. Управителят на „Грамма Нет Ис“ е убеден, че става въпрос за предизвестена смърт, а в интервю за вестник „Пари“ разкрива неприятни факти около умишленото разтакаване от страна на Агенцията по Вписванията от 18 месеца насам (което съвпада с началото на работата на текущия парламент).

Факт 4: Горните факти няма да бъдат прочетени масово от българските граждани, които вместо това ще научат от 24 часа, че ГЕРБ ни пази от наглите апаши. Кого обаче пази ГЕРБ в случая е един твърде прелюбопитен въпрос, който можем да допълним с: кому пречи прозрачността, защо промените се внасят от адвокат по търговски дела от Варна, до кои варненски фирми е близък той и т.н.

Тези въпроси и техните отговори никога няма да прочетете в 24 часа, Труд и другите вестници, близки по сърце и душа до Цветан Василев/Делян Пеевски/Ирена Кръстева/Ахмед Доган/Бойко Борисв/Цветан Цветанов/Красимир Гергов и така нататък по веригата от уж политически противници и конкуренти на медийния пазар. Няма да чуете коментари и в електронните медии, над 90% от които обслужват правителството на ГЕРБ и прилежащите му олигархични кръгове.

Гражданите няма да разберат, че са лишени от свое основно, трудно придобито и платено от данъците и труда им право.

Лудите, лудите – те да са живи. Само дето и те са се продали. Отдавна.

Глас в Свежо

Like this:

Like Зареждане…

Related