10 от най-странните места на планетата – част 2 – тема за Светът – Idi.bg

113
Добави коментар
tao
tao

Дори човечеството да постигне огромен напредък в технологиите, могъщата природа винаги ще има с какво да ни изненада и да ни напомни, че сме миниатюрни песъчинки на брега на вселената. Вижте някои от най-интересните чудеса на природата, които не спират да учудват хората от цял свят.

Част 1

6. Езерото Вида, Антарктида

Отново в дебрите на най-студения и сух континент на Земята, тази забележителност също е свързана с микроорганизми. Учените успяха да върнат към живот микроби, бактерии и водорасли, прекарали в латентно състояние 2800 години. Те са открити в леденото антарктическо езеро Вида, разположено под лед с дебелина 19 метра. Това откритие дава основание на науката да смята, че щом бактерии могат да живеят дълго време при такива екстремални условия, тогава вероятно живи организми могат да съществуват и в други части на Слънчевата система, например на Марс. Езерото е открито в средата на миналия век  Преди да направят откритието, учените смятаха, че замръзнало, но с помощта на радар на дъното му са открити води с високо съдържание на соли – именно високата концентрация на солите, около 7 пъти по-голяма от тази на Световния океан, не е позволила на водата да замръзне при температури по-ниски от -10 градуса по Целзий.

7. Национален парк Гьореме, Турция

Сякаш излезли от приказките, скалните пейзажи на Гьореме в Кападокия удивяват туристи от цял свят. Те обаче са не само красиви природни чудеса, но и домове, църкви и дори училища. Като такива те са служили на местните повече от две хилядолетия. Странните форми обаче не са само отвън – макар някои от скалите да са обитавани от кози, други са обзаведени с модерни мебели и уреди, подобно на съвременните домове в големите мегаполиси.

8. Планината Санциншан, Китай

Санциншан (Sanqingshan) е национален парк в Югоизточен Китай. Той привлича туристи с великолепната си природа и мистични пейзажи. Вариращият климат и нестандартен релеф създават условия за появата на мъгли, които добавят тайнственост към пейзажите и процеждат лъчите на залязващия слънчев диск. Паркът изобилства от зеленина, от стръмни скални късове, водопади, езера и извори. На места зъберите сякаш се носят във въздуха сред мъглите, подобно на извънземните пейзажи във филма ‘Аватар’. Туристите могат да посетят и даоисткия храм Sanqing, който е на възраст 1600 години и включва великолепни пагоди и градини.

9. Neft Daşları, Азърбайджан

Името Neft Daşları означава буквално ‘Нефтени скали’. Те предствляват около 50-километрова ивица – път в Каспийско море, която е построена върху нефтените цистерни. С времето Neft Daşlar се трансформират в нещо повече от път до нефтените платформи – ивицата постепенно започва да се развива и включва къщи, училища, магазини, дори библиотеки и пекарни. Странната индустриална версия на Венеция може да бъде достигната чрез ферибот от азърбайджанската столица Баку.

10. Национален парк ‘Арките’, Юта, САЩ

Националният парк  ‘Арките’ се намира в американския щат Юта, на площ малко над 300 кв.км. Тук могат да се видят около 2000 естествени скални арки и други форми, които природата е изваяла в продължение на хилядолетия. Една от тях е Деликатната арка, запечатана на автомобилните номера в щата. Най-високата точка на тази забележителност, намираща се във високото пустинно плато Колорадо, е 1723 метра, а най-ниската – 1245 метра. За последните четири десетилетия от ерозията са разрушени около 40 от арките. Първите заселници в региона пристигат тук преди около 10000 години, а по-късно земите са завладени от испанците и мормоните.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 7362 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност