„Ал Кайда“ отцепи част от Либия

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

Заместник-министрът на външните работи на Либия Халед Хаим заяви, че терористичната мрежа „Ал-Кайда“ е провъзгласила ислямски емират в източната част на страната с център Дерна, предадоха мълнии световните агенции. Начело е застанал бившият затворник от Гуантанамо Абделкарим ал-Хасади. Намесниците са започнали да налагат носене на ислямско облекло и да убиват хора, които отказват да им се подчинят.

Появиха се и коментари, че бъдещшето на Либия е нейното разделяне на три части както е било преди 1951 г. – Триполитания, Киренайка и Фезан. Най-вероятно е кланът Кадафи да запази властта си в района на столицата Триполи.

В моментга реално Либия е разделена на две части, а страната фактически е в гражданска война. Наблюдатели дори предричат скорошно падане на режима на Кадафи не му остава още много време. Броят на привържениците му с всеки изминал час намалява.

На защитниците на режима е дадена заповед да убиват протестиращите, а офицерите които отказват да се подчинят, биват разстрелвани.

Източната част на Либия се намира в ръцете на опозицията и тяхна столица е Бенгази. Въдтаниците са свалили зеленото знаме на джамахирията и са издигнали трицветното знаме, каквото е било знамето на Либия до преврата на Кадафи от 1969 година. Под контрола на въстаниците са градовете Тобрук и Ал-Байда.

Продължават ожесточените сблъсъци и в Триполи. Там обаче се съсредоточават още сили, които са верни на либийския лидер. Според постоянния представител на Либия в Лигата на арабските държави Абдел Муним ал-Хуни падането на Кадафи е въпрос на няколко дни.

На запад от Триполи обаче обстановката е спокойна. Близо до границата с Тунис ситуацията се контролира от армията и народните дружини. Италиански медии твъртя, че италианската мафия поддържа режима на Кадафи. За последното денонощие няколко чуждестранни журналисти са успели да преминат на територията на Либия през границата, която е останала без охрана.

Facebook

Twitter

Google+