Как да спрем косопада

23
Добави коментар
vestitel
vestitel

Възможно е да го победите

Косопадът е страшен и засяга двама на всеки трима мъже. Проблемът не винаги е свързан с възрастта, но пък е допълнителна грижа за средната възраст, като в много случаи има и сериозни последствия за здравето като цяло. Не заради друго, а заради комплектността на психологичните последствия от липсата на коса.

Специалистите в областта са категорични: има начини, с които да се предпазите, да спрете косопада и дори да си върнете косата. Всичките те – достъпни и лесно изпълними.

Храненето

Добре балансираното хранене подсилва косъма и го задържа там, където му е мястото. Правилото е приложимо не само към косата, но и към цялото тяло, а това ще помогне да се чувствате и по-добре физически.

Какво да правитеНаблегнете на витамините B5, B6 и H. Последният е известен и като биотин и е част от групата на В-комплекс. Освен за косата, витамин Н е полезен и за ноктите, за нормалните нива на холестерол и за намаляването на нивата на кръвната захар. Този, както и петицата и шестицата от групата на В-комплекс витамините, се съдържат в яйцата, рибата, месото, зелените зеленчуци, плодове и в житния зародиш. Обърнете внимание и на олигоелементите, и най-вече на цинка – ще го намерите в морските дарове, черния дроб, бобовите култури, сушените плодове и месото. РавносметкатаХранителният режим е ефикасен при временен косопад. Но няма никакъв шанс, ако проблемът ви е наследствен.

Навиците
Наблегнете на добрите, но помнете, че някои от начините, с които въздействате на косата си, вредят на косата и спомагат косопада. Затова и ги определяме като лоши. Ако не може да ги загърбите напълно, добре е поне да ги ограничите – истинска дългосрочна инвестиция в косата.

Какво да правите Или в случая с лошите, да не правите. Интензивното разресване на косата или изсушаването й със сешоар, особено с много топла струя, работят срещу косата. Колкото по-рядко ги прилагате, толкова по-добре. В същата рискова група без проблем влизат боядисването и къдренето/изправянето. Ето и една добра практика: когато се къпете, отделяйте време за масаж на скапа. След като нанесете шампоан върху косата, с върха на пръстите раздвижете кръвообращението в основата на косъма. Така ще спомогнете на шампоана и полезните му съставки да подхранят косата. Внимание: геловете и лаковете за коса са абсолютно противопоказни – те я изсушават или омазняват, което е направо убийствено за скалпа. Най-добре пратете този сорт продукти направо в кофата. Равносметката Тези мерки са валидни за всякакъв тип косопад, т.е. започнете да ги прилагате веднага.

Козметиката за коса

Много от шампоаните и лосионите за коса обещават такива неща, че направо да се чуди човек на въображението на производителите. Подобни продукти има навсякъде, дори и в аптеката. И след като човек няма как да се „спаси” от тях, най-добре ще е да чете внимателно и да се консултира с фармацевта. Но е факт, че козметиката помага при мазна или при излагана на интензивно замърсяване коса, и позволява на косъма да се възстанови.

Какво да правитеЗа убедителните резултати си трябват грижи. Това означава, че човек трябва да се въоръжи и с търпение. Внимание: шампоаните с неагресивна формула, които не разрушават структурата на косъма, са също толкова препоръчителни, колкото и тези против пърхот.РавносметкатаДори и да не решават проблема, шампоаните и лосионите против косопад имат индиректен и подсилващ ефект, стига опадването на косата да не е по наследство.

Хранителните добавки

Понякога са полезни, особено когато осигуряват повече витамин В, цинк и олигоелементи. Добавени към правилния шампоан и лосион, заедно могат да свършат много и все полезна работа в борбата с косопада.

Какво да правитеСъщо както и при козметиката, и при хранителните добавки трябва търпение и режим. Предлаганите продукти са толкова много, че неспециалист едва ли би успял да отсее нещо, което разчита изцяло на добра реклама. Средната възраст не е време за експерименти, затова е задължително да сте обсъдили всяка таблетка с личния си лекар. Предварително. РавносметкатаЗаедно с правилен хранителен режим хранителните добавки помагат, но… само когато говорим за временен, а не наследствен косопад.

Лекарствените средства

Всичко, което ще постигнете като резултат от медикаментозното лечение, ще се дължи на съставката миноксидил. Тя се среща в доста продукти и независимо от търговските им имена, винаги стои в основата на лекарството. Може би най-известното е американското Rogaine, което има мъжка и женска формула. Последното е важно, защото двете разновидности са с различна концентрация, която не е подходяща и за двата пола.

Какво да правитеРезултати има, макар и строго индивидуални, т.е. показаните на рекламата буйни коси не е задължително да поникнат и при вас. Лошото на препаратите е, че са като доживотна присъда – ефектът зависи от действието на лекарството, и всяко спиране оголва наново проблема. А са и сериозна парична инвестиция – Rogaine е с ориентировъчна цена от 75 лв. Ако всичко това е нищо, в сравнение с проблема косопад и последиците от него, то консултацията с лекар е задължителна и при всички положения – предварителна. Внимание: миноксидилът не може да се приема при сърдечносъдови заболявания. РавносметкатаЛекарствата са крайна мярка, а като такава едва ли ще намерите лекар, който горещо да я препоръча.