Как да направим ефектни снимки на бижута в домашни условия?

15
Добави коментар
TinkerBell
TinkerBell

Ако сте се ориентирали към продажба на вашите ръчно изработени бижута он-лайн или по каталог е важно да знаете, че 90% от успешната продажба е доброто представяне на стоката, а именно – снимките! Как да направим ефектни снимки на бижута в домашни условия днес ще ни покаже нашият гост-блогър – професионалния фотограф доц. Динамир Предов.

За да направим добри и интересни снимки на бижута се нуждаем от любителски цифров фотоапарат (защото с класически лентов фотоапарат почти никой не снима вече). Трябват ни още една или две нощни лампи, един не много голям кашон (този, който аз използвах е с размери 26 см х 39 см х 30 см), три листа паус с размер А3 (30см х 40см) и един лист бял картон. Ножици, макетен нож и лепило има във всяко домакинство.

Най напред изрязваме с ножица двата къси и единият по-дълъг капак на кашона.

След това на двете по-малки и едната голяма страници на кашона очертаваме с линия прозорци, като оставяме около 3 см рамки от всички страни, за да запазим достатъчна устойчивост на конструкцията. С помощта на макетен нож и ножица изрязваме прозорци в трите очертани страни на кашона.

Върху изрязаните прозорци залепваме по един лист паус (оризова хартия) , като отстраняваме излишния паус.

Получава се една кутия с три полупрозрачни стени, която на професионален език се нарича софтбокс.

От листа бял картон по дългата страна изрязваме ивица, която да влиза свободно в кашона, както е показано на снимката.

Залепваме, като намазваме с лепило само около един сантиметър в единия край на картонената ивица към дъното на кашона.

Така че излизайки от кашона, фонът да ляга във вид на дъга, върху запазената част от капаците на кашона – това се вижда добре на следващите снимки.

Вече сме готови за снимки. Поставяме нашето съоръжение на подходяща маса, като разполагаме и нощните лампи.

Осветителните тела можем да разположим като едната е отляво, а другата е отдясно. Можем да направим снимка и само с една нощна лампа.

Ето какъв е резултата:

Аз обаче ви препоръчвам едната лампа да е отляво или от дясно, а другата да свети отгоре .

Същият обект, осветен с две лампи:

Трябва да направя и някои пояснения относно снимането. За препоръчване е фотоапаратът да е закрепен неподвижно – в случая използвам статив, купен за 3 лева от Метро. Фотоапаратът се задейства с помощта на дистанционно управление, закупено заедно с фотоапарата. Ако не разполагате с такова , може да използвате самоснимачката на фотоапарата, защото в противен случай ще размажем изображението. Когато натиснем самоснимачката изминават няколко секунди преди фотоапаратът да снима и така избягваме сътресението от натискане на спусъка. За да направим качествена снимка трябва да изберем някои настройки.

Първо „забраняваме“ на вградената светкавица да се задейства, защото това ще обезсмисли схемата, която сме построили. Това не е възможно във всички режими, но обикновено в режим „Програм“ – ( Р ) това е възможно. Когато снимаме от статив избираме чувствителност на фотоапарата ( матрицата ) ISO 100 или ISO 200, за да имаме по-добро качество на снимката.

Трябва да изберем и подходящ режим на цветната температура – в повечето фотоапарати това са символи – слънце, сянка, облаци, луминисцентна лампа, обикновена крушка или халогенна лампа. В зависимост от крушката на нощната лампа избираме знака халогенна лампа или крушка. В краен случай избираме режим на цветната температура “auto”.

Друг важен момент е експозицията – това са блендата и скоростта, които в повечето случаи се избират автоматично от фотоапарата. Поради факта, че сме разположили нашите обекти на светъл фон, на монитора снимката, която ще направмим, ще бъде тъмна или недоекспонирана. Фотоапаратите имат възможност да коригират експозицията с по две бленди „+ “ или две бленди „–“. Ако не сте на ясно, как става това, прочетете упътването на фотоапарата си още веднъж, освен това на монитора се вижда веднага, какво се получава. Не е възможно да ви обясня това по-детайлно, защото в различните модели фотокамери, се прави по различен начин, но винаги това става много лесно.

В показаните примери на снимки на бижута, можете да видите, че в някои случаи използвам цветни фонове – това са най-обикновени цветни листа за принтер, които се продават в комплект от десет цвята. Всички снимки са направени с фотоапарат „Самсунг“ 10 мегапиксела, от които използвам само  7 мегапиксела.

Разбира се, за да се получат снимките в този вариант, са необходими и известни познания по Фотошоп, но това е предмет на друга статия.

Доц. Динамир Предов

Доц. Динамир Предов се занимава с художествена фотография от 1984 година, освен това преподава фотография в Нов Български Университет, в учебен център MMW,  както и в индивидуални форми на обучение. Пълна биография и портфолио на Доц. Предов можете да намерите на личния му сайт: http://dinamirpredov.org.