Как да направим: Мартеница – подкова

3
Добави коментар
herabg
herabg

Представям ви една идея за мартеничка – подкова. Тя е голяма и затова е подходяща за закачане в дома или офиса. Изпълнението е изключително лесно, подготвили сме ви и шаблонче на подковата, което можете да принтирате.

принтиран шаблон
картон
бяла и червена прежда
настроение

Изрязваме шаблона и очертаваме подковата върху дебел картон (около 2 мм). Започваме да навиваме червената прежда около картона. Следим всяка намотка да е плътно до другата. Така ще избегнем прозирането. Навиваме преждата (до средата на картона) и подпъхваме края на конеца под намотките (виж на снимката). След това изпълняваме същото действие с бялата прежда.

За шареното шнурче са нужни бял и червен конец (всеки дълъг около 4 педи).
Завързваме двата конеца на възел в единия край и хващаме всеки конец с пръсти от двете страни. Въртим червената прежда – на дясно, а бялата прежда – на ляво. Когато се усети напрежение в преждата, хващаме с пръсти двата края (незавързаните) на конците и с бързи движения, прокарвайки преждата между дланта, опъваме шнурчето (в посока отгоре надолу). Така двата цвята ще се вплетат равномерно.

Когато правим дълъг шнур (какъвто използваме и тук) е нужно или да завържим единия край за нещо (да речем дръжката на вратата) или да използваме помощник, който да върти шнурчето от другия край (по възможност докато приготвя палачинки). 🙂
Готовото шнурче завързваме в средата на подковата (на границата между двата цвята).

По желание можем да украсим подковата с допълнителни елементи: маниста, намотки от противположен цвят, помпони и каквото ви хрумне. Цялото действие (включващо и снимането) ми отне около 25 минути.