Защо и как да готвим в глинени съдове?

4
Добави коментар
pochehli.com
pochehli.com

Защо и как да готвим в глинени съдове?

Дата: 2011-02-21

Глинените съдове се използват от древни времена от много култури и народности по целия свят – в епохата на Римската империя, в Мароко, Китай, Индия.

Днес, в търсене на начини да направим храната си по-различна, по-вкусна, здравословна и с по-малко мазнини, ставаме свидетели на голямото им завръщане.

 

Познати у нас предимно с името гювеч, глинените гърнета са едни от традиционните съдове за готвене, използвани в България. В тях се приготвят вкусни и здравословни ястия, като в рецептите обикновено преобладават пресните сезонни зеленчуци и качественото месо.

Гювечът е много подходящ за обработка на червени меса като телешко, агнешко и свинско. В него храната се готви на слаб огън продължително време, задушава се и това позволява месото да стане крехко, а ястието сочно и много вкусно.

 

Няколко съвета:

–         винаги поставяйте гювеча в студена фурна, защото в противен случай може да се счупи;

–         когато вадите гювеча от фурната, не го поставяйте върху студена повърхност, защото от рязката смяна на температурата може да се пукне, внимавайте и да не го напръскате със студена вода, докато е още горещ;

–         глината не се нагрява така, както метала, затова готвенето в гювеч обикновено отнема повече време и изисква да нагласите фурната на по-висока температура.

 

Едни от най-често приготвяните и много вкусни ястия в гювеч и гювечета са капама, сирене по шопски, боб в гърне, гювеч, месо с гъби и сос от сметана и сирена.