Мартеницата – амулет за здраве и късмет

42
Добави коментар
boreca6
boreca6

Мартеницата – амулет за здраве и късмет

Мария Георгиева
01-03-2011

Червени и бели са нишките, които свързват българите навсякъде по света. Мартеницата е нашият амулет срещу болестите и лошотията.

Усуканите конци са пожелание за здраве и късмет. Червеният цвят ни пази от болести, белият ни дава сили. Този уникален обичай си е само наш от стари езически времена.

Легендата иде от хан Исперих, тръгнал да дири плодородна земя за прабългарите. Разтъжил се за близките си, споделил на лястовичка, която отлетяла и им разказала мъката му. Сестра му усукала китка с бял конец на лястовичката, която долетяла обратно, но кръв от крилцето й обагрила вълната. Ханът накичил гърдите си и повелил всеки да върже китка от пресукан бял и червен конец на този ден за здраве и небесна благословия.

В народните представи единственият женски месец вместо красива фея е капризна бабичка. Едно време рано сутрин навън излизали само момите, защото хубостта им радвала Баба Марта. Според едно предание тя е люта, защото братята й Голям и Малък Сечко изпиват всичкото вино. Баба Марта трябва да се омилостиви, защото настроението й оказва силно влияние върху времето. Когато е засмяна, е слънчево и топло, но ядоса ли се, идат вятър, сняг и облаци.

Вярва се, че червеното развеселява Марта и затова навремето жените оставяли на стряхата нещо червено. Къщите се почиствали, защото Марта се усмихвала на чистите и спретнатите домове.

В някои краища наричат седмицата, започваща от първи март, броени дни, и по тях гадаят какво ще бъде времето през годината. Друг обичай е всеки да избере ден до 22 март и по времето се съди каква ще му е годината. Ако е слънчево – късмет, ако е лошо – трудности. Според друго поверие човек не бива да се подстригва през март, за да не му отиде акълът под ножицата.

бутони за социални мрежи