Якобиния (Юстиция) (Jacobinia (Justicia) carnea)

43
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Якобиния или известна като Юстиция, произхожда от Южна Америка (Бразилия). На височина растението достига до 1,50 м. Листата са овални и мъхести. Цъфти в края на лятото с розови цветове, но се срещат и сортове с бели и жълти цветове.

Място: Якобинията предпочита директните слънчеви лъчи. През най-горещото време може да и осигурите шарена сянка, за да не прегорят листата от силното обедно слънце. Температурата следва да бъде умерена – през лятото около 25 градуса, а през зимата – не по-ниска от 15 градуса.

Грижи: Якобинията обича високата въздушна влажност. Въпреки това не е добра идея да пулверизирате листата. За да осигурите постоянно висока влажност, особено през горещите летни дни, поставете саксията на Якобинията върху съд с вода. По този начин постоянно изпаряващата се вода ще поддържа необходимата за растението висока въздушна влажност.
Поливането през лятото е обилно, докато през зимата се полива умерено до толкова, че почвата да се поддържа постоянно влажна.
Подходящ за отглеждане почвен субстрат е съставен от равни части листовка, чимовка, добре угнил оборски тор и пясък. При всички случаи субстрата трябва да бъде водопропусклив, като същевременно следва да се направи и добър дренаж на саксията за оттичане на излишната вода.
Тори се на всеки две седмици с тор за листно декоративни растения.

Размножаване: Чрез издънки или резници през пролетта. Вкоренява се в пясък при температура около 20 градуса за около 3 седмици.

Съвет на градинаря: Оформяйте растението от най-ранна възраст. В родината си Якобинията (Юстиция) достига до 2 м височина и настрани се разпростира до 1 м. Като допълнение на всичко това, цветове се образуват само на едногодишни клонки. Подрязването се прави през пролетта, като растението бързи се съвзема, отрупва се с нови клонки, по които от своя страна се появяват цветовете.

Аз имам от това цвете, обаче цъфти към м.юли и освен това го подкастрям рано напролет. Мисля, че не обича целодневно да го грее слънце.

Имам от това цвете от няколко години,много издръжливо на ниски температури,подкастрям го слет всяко прецъвтяване и то отново и отново цъфти.Непретенциозно ,но много красиво.Моето цъфти в розово ,ако някой има-бяло,или в друг цвят мога да направя замяна