Ревю: Razer Blackwidow Ultimate

6
Добави коментар
strangera
strangera

Аххх, клавиатурата! Каквото и да си говорим, клавиатурата и мишката са периферия от първостепенна важност, независимо дали говорим за игри или ежедневна употреба. И взимайки предвид факта какво време прекарват някой от нас пред компютрите си…, еми жизнено важно е въпросните да са максимално удобни. 😉

Та днес, ще си говорим за първата механична клавиатура на Razer – Razer Blackwidow Ultimate. Аз лично ползвам въпросната от вече почти 2 месеца, така че мисля, че успях да натрупам достатъчно мисли и впечатления за нея.

За да избегнем обичайното „какво има в кутията“ първо започвам с ънбоксинга (клик), понеже предполагам има хора, които не са го гледали:

BTW в голямата си част ревюто се отнася и за Razer Blackwidow, като към края има сравнение между двете. 😉

И така, почваме!

• Механичните бутони

Върти го, печи го, основната причина Razer Blackwidow и Razer Blackwidow Ultimate да са много различни от масата е факта, че това са механични клавиатури. Какво означава това?

Всеки, който е разглобявал клавиатура знае, че стандартно под копчетата има разположени мембранки, която натискате с бутоните. При механичните бутони, под всяко едно копче има отделен независим механизъм. Разбира се, това не е първата механична клавиатура в света, и други марки също предлагат такива. Това, което Razer твърдят обаче е, че Blackwidow има две основни предимства пред останалите механични клавиатури.

1. 50g сила на натиск на бутоните срещу 60-80 при другите. Това логично означава, че копчетата са по-лесни за натискане и съответно ви позволява да реагирате по-бързо по време на игра. Аз лично не съм тествал други механични клавиатури, така че не мога да потвърдя доколко тази разлика е осезаема, затова ще трябва да се доверя на схемичката:

2. Tactile feedback a.k.a. оусъмнес. Стандартният ход на бутоните при механичните клавиатури е 4 милиметра, като на средата (2мм) бутон се активира. Това което се случва при активирането на бутона при Blackwidow-а, обаче е ясно изразен… КЛИК! Мхм, точно така, клавиатурата КЛИКА. Звука който бутоните издават при активиране симулира кликане на мишка и създава едно несравнимо усещане за контрол върху ситуацията. Просто няма НИКАКЪВ шанс да пропуснете натискане, което е просто оусъмнес!

Иначе, клавиатурата използва Cherry MX Blue Keyswitches, което определено си е правилният избор, когато опре до такъв тип механизми. В този ред на мисли ето видеото, в което се опитвам да си изчопля копчетата, за да ви покажа въпросните превключватели:

За протокола, ако трябва да се старая да не бутам камерата, бутоните се махат доста лесно. 🙂 Между другото във видеото се вижда (чува) активирането на бутона посредата на хода му (2мм) преди да е стигнал до края. 😉 Също така се виждат и индивидуалните диоди, за които ще стане въпрос по-късно.

Единственото леко разочароващо нещо свързано с копчетата на клавиатурата, е факта, че BlackWidow няма пълен антигоустинг, а само „оптимизирана анти гоустинг матрица“, което в този случай означава до 6 едновременно натиснати бутони. Това като цяло е напълно достатъчно де, но все пак да си знаете. 😉

• ШУМ! – навремето, когато Razer пуснаха Razer Lycosa, някакви хора опищяха света, защото въпросната клавиатура била много шумна. За тези хора имам един ясно изразен съвет – стойте далеч от Razer Blackwidow, защото ако Lycosa-та ви е шумна, то Blackwidow ще ви докара до нервна криза. Пхухаха. Механични бутони с Tactile feedback = WIN! Колко по-шумна? МНООООООООООООООГО по-шумна. Толкова по-шумна, че ако си я занесете в офиса, колегите ви най-вероятно ще ви пребият с нея (а тя е доста тежка, така че риска е огромен) още след втория мейл. 😉 За да демонстрирам нивото на шума, което Blackwidow-а излъчва, направих един малък експеримент – инсталирах на iPod touch-а си една програма наречена Decibel Meter Pro [app store link], която при закачен външен микрофон (този на слушалките на ipod-а) без проблеми измерва до 110 децибела и за която се говори, че е доста прецизна от към показания. Закачих микрофона отпред на монитора си, настроих камерите и си пуснах speedtest.10-fast-fingers.com (естествено във вариант на БГ, щот съм гъзар) и написах това, което ми излиза на екрана. След края на теста натиснах съответно и копчетата на num pad-а, числата, enter-а, shift-а и backspace-а, понеже въпросните издават малко по-различни звуци.

Ето красноречивите резултати (най-добре гледайте „средното“ ниво на шум) – първо е Blackwidow Ultimate, после Razer Lycosa:

UPDATE: Беше ми обърнато внимание, че според апа фоновият шум в стаята е 50 децибела, което като се замисля на свежа глава ми звучи леко нереалистично, така че не приемайте въпросният тест за съвсем достоверен. 😀 Просто Blackwidow е значително по шумен от ликозата. 😀

Така че да, клавиатурата е мега шумна, но мен лично това въобще не ми пречи, а даже напротив – кефи ме. Това. което ми направи впечатление между другото е, че различните „редове“ бутони издават различен тип клик, което е още по-оусъм. Мисълта ми е, че Blackwidow е остро неподходящ за офис работа и за хора, чиито компютри се намират в стаи със спящи хора…. А и за такива, мразещи кликащите неща. 😀 За всички други – пюър оусъменс.

• Лейаут – Razer Blackwidow има няколко кардинални лейаут промени спрямо останалите клавиатури.

Първата, и най-очевадна е добавянето на 5 допълнителни функционални бутона в лявата част на клавиатурата \m1-m5\. Сега, тук следва един диви RAGE по адрес на тези бутони. Честно казано, още от момента, в който за пръв път видях инфо за тези копчета, си казах – ЗАЩОООООООО БЕ?! Logitech от години ползват подобни бутони и въпросните са абсолютен FAIL! Причината за това е проста – повечето от нас ползват клавиатури откакто се помнят и това са едни много години създаване на навици. В следващият момент се появява някой кретен и решава, че е добра идея да ти сложи още копчета… отляво, точно до ctrl-а. Ок, само че аз от години съм свикнал последното копче в долния ляв ъгъл на клавиатурата ми да е именно ctrl, и от години не поглеждам клавиатурата, когато пиша. Поставянето на ново копче там, автоматично означава създаване на сериозни предпоставки за объркване, защото вместо да натисне контрол, човек инстинктивно натиска последния бутон (в случая m5). Та въпреки, че тия бутони са кретения, Лоджитек продължават да си ги ползват и сега изведнъж и сладурите от Razer решиха, че е добре да ги включат… ВДФ ве?! Още повече, че всяко едно копче на Blackwidow е програмируемо, за какво са ми още допълнителни точно там. Истината е, че за въпросните 2 месеца вече посвикнах с функционалните бутони и почти не се бъркам, но продължавам да не разбирам ЗАЩО им трябваше на Razer въобще да ги включват. Иначе, отделно от мрънкането, наблюденията ми показват, че има няколко допълнителни начина за справяне с m1-m5.

Вариант 1. Упоритостта;

Вариант 2. Настройвате си m5 всъщност също да е ctrl. Така ако го натиснете мислейки си, че е контрол… той наистина ще бъде контрол. Е, остава риска да си изместите цялата ръка един бутон наляво, защото копчетата са ви объркали, но с това се свиква;

Вариант 3. Просто изкъртвате m4 и m5, и залепяте дупките с гафер. Не е особено елегантно, но работи… ама някак си не мисля, че е нормално след като съм платил 159/259 лева за клавиатура да ме принуждават да правя такива модификации.

Според мен, ако на Razer им беше толкова зор да има допълнителни копчета, можеха да се ограничат с 3 (m1-m3) и да оставят мястото до SHIFT и CTRL празно, както си му е реда. Така човек нямаше да се обърква и пак щеше да има допълнителни бутони. Нооо, то за това трябва да се мисли малко! /rage>

Иначе, естествено след като свикнете с тях, все ще им намерите някакво приложение ама… Аз лично съм си настроил, когато играя StarCraft, m5 да бъде 7+S и в началото на мача, винаги си мапвам контролния център на ctrl+7, което ще рече, че всеки път когато натисна m5 играта прави работници само с един бутон, без въобще да поглеждам командния център… Не, че пак не забравям да строя работници, но.. полезно е. :D, m1 пък ми пуска winamp-а и т.н.

Нетолкова очевадната промяна по лейаута е факта, че разстоянието между четворките F бутони е скъсено и по тази причина, целия F клъстър започва малко по от дясно, отколкото е стандартно.

Тази на пръв поглед незначителна промяна, всъщност е много интересно решение, защото по този начин F1 се озовава директно над W, което изненадващо прави F1 много по-лесен за бързо натискане, когато играете. В общи линии, за това си решение екипа на Razer получава +1…, което обаче не възстановява отнетите точки от добавянето на малоумни допълнителни бутони. 😀

Последната промяна по лейаута е добавянето на FN бутон като нещата тук са идентични с тези в Razer Marauder.

По типично лаптопски модел Blackwidow клавиатурите са се сдобили с FN бутон (на мястото на почти неизползваемия десен WIN бутон). В общи линии, F-овете вече имат и втора функция, която се активира при натискането им в комбинация с FN. Съответно F1 до F8 са мултимедия бутони – FN+F1 e mute; FN+F2 намалява звука, FN+F3 усилва. F5 е play/пауза, F6 e стоп, F7 и F8 са песен напред и назад.

За моя най-голяма изненада, обач, никъде в софта няма откъде да се окаже кой е дефаут плейъра. Презумпцията е, че мултимедия бутоните ще работят с всяка една програма, но това не е така, когато опре до любимият ми WinAmp! 🙁 Точно за това в софта на Razer Lycosa има опция да кажете кой е дефаут плеъра, което отсъства тук. 🙁 Искам мултимедия бутоните да ми работят с уинампа БЕ!

FN+F11 включва гейминг профила, т.е. блокира уиндоус бутона (има си и лампичка която го индикира), за да не го натиснете инцидентно по време на игра, а FN+F12 сменя режимите на подсветката. На последно място FN+Pause Break приспива компютъра.

Освен това, след като веднъж си създадете профили от софтуера (вижте по-долу), ще може да превключвате въпросните с FN+бутоните от 1 до 0. Тук също е налична и опция за записване на макрота в движение, но тя е разгледана в частта със софта.

Иначе сега е мястото да отбележа, че различните редове бутони не само издават различни звуци, ами са разположени и под различен ъгъл и височина, като презумпцията е била да се създаде максимално удобство и лесна достъпност на бутоните при игра и писане.

Може би знаете, че в горната дясна част на Razer Lycosa има тъч панел, който беше приет със смесени чувства от потребителите. Сега, местейки мултимедиините бутони по F-овете (аз лично винаги ще предпочитам тъч панела пред комбинацията FN+ обаче), Razer са освободили мястото над num pad-а, където вече има няколко светлинни индикатора. Готиното е, че индикацията е под корпуса на клавиатурата, съответно в един момент частта там е напълно черна, а в следващият има разни лампички.

Индикациите са съответно за caps lk; num lk; scr lk; гейминг режим (изключен win бутон) и статус „записване на макро“.

Освен това, може би в частта за лейаута е важно да отбележа, че всички символи по клавиатурата са изписани с рейзърският шрифт и Blackwidow се предлага само с US лейаут! Аз, както казах по-горе, от години въобще не поглеждам към копчетата, така че хич не ми дреме с какъв шрифт са изписани символите, но Razer-ският шрифт радва много и придава на клавиатурата един още по-гъзарски вид.

• Подсветка – Razer Blackwidow Ultimate свети! Само и единствено в синьо. Ако синьото не ви кефи, моля ви не си взимайте тази клавиатура, за да не ми се налага после да чета, как Blackwidow Ultimate била егати гадната клавиатура, щото светела само в синьо. 😀 По-нататък, между другото, се очаква Dragon Age II едишън на Razer Blackwidow Ultimate, който ще свети в червено но това е друга тема. 😉

Та клавиатурата свети в синьо, и както сигурно сте видели от снимките в началото, всеки един бутон си има персонален диод. Самата подсветка има 5 режима.

– изключен;

– три степени на сила;

– дишащ.

Ако искате да ги видите в действие, хвърлете око на ънбоксинг видеото от 09:55 нататък. 😉

Всички бутони по клавиатурата светят с изключение на space бара и FN клавиша. Space бара е логично защо не свети, а решението FN-а да не свети всъщност е доста добро, защото така е супер лесно да го идентифицирате върху клавиатурата.

Освен копчетата, в дъното на kbd-а има светещо Razer лого.

Между другото, лазерно гравираните бутони са много ясно видими на всякаква светлина (при изключена подсветка), а подсветката е перфектна за всички останали случай. Освен това, светлината от диодите се „разлива“ и се вижда между копчетата което създава много приятно „ембиънт“ усещане. Аз лично намирам първото ниво на подсветката за най-подходящо, защото останалите две вече са ми твърде ярки при пълен мрак. 😛

Единственият начин подсветката да беше по-оусъм щеше да е, ако имаше опция през софтуера да избираме точно кои копчета да светят и кои не, но това най-вероятно щеше неимоверно да оскъпи крайния продукт, заради нуждата от допълнителен прекасвач. 🙁 Ама щеше да е много яко.

• Допълнителни портове – от дясната страна на Razer Blackwidow Ultimate са разположени 3 допълнителни порта. Единият логично е USB, другите два са съответно аудио in и aудио out.

Идеята е, че освен USB-то, което се ползва за връзка с компютъра ви, на края на наръча от кабели имате още едно USB, което захранва въпросни порт и два 3,5мм аудио кабела.

Това което е важно да знаете е, че за да функционира нормално клавиатурата ви, имате нужда САМО от едното USB. Всички останали кабели са допълнителни и ако не ги включите, съответният порт просто няма да работи. Нищо повече. Разбира се, от аудио картата си може да настройвате какво точно да бъдат въпросните аудио жакове, така че ако искате може да си ги направите два входа или два изхода, да им размените местата и т.н., USB-то си е просто USB удължител и е подходящ за включване на флашки и т.н. Всичко това е чудесно на първо четене… ОБАЧЕ, при продължителна употреба възникват няколко въпроса. Първия и най-логичен е… абе, защо сте сложили всичките тия кабеляци от дясно?! Все пак, презумпцията е, че масата геймъри работят с дясна ръка, тоест точно там би трябвало да се намира мауспада и мишката им. Съответно, ако по някаква причина използвате и 3-те порта, нещата изглеждат така:

Което не е съвсем яко. 🙁

Ако портовете бяха от лявата страна, такъв проблем въобще нямаше да е наличен, или ако там няма място можеха просто да ги изкарат отзад на клавиатурата, както е разположението при Razer Lycosa. Това щеше да елиминира и другия проблем – а именно, няма как да си включвам флашката на Джим Рейнър в порта, защото тя е доста широка и се опира в стената на клавиатурата. Демек, това е порт само за тънки флашки/кабели, което е тъпо. А и по някаква причина, Razer продължават да отказват да превърнат въпросния порт в USB хъб и да ръчнат там поне две USB-та, за да има някакъв по-сериозен смисъл от цялата работа. 😉

• Изработка – както казах още в ънбоксинга, Razer Blackwidow Ultimate е изключително масивна клавиатура. След близо два месеца ползване, не съм видял елементи който да изглеждат податливи на разпадане и въобще целият продукт изглежда доста безсмъртен. Копчетата, както показах по-горе се махат доста лесно, така че почистването им след време няма да е проблем. Иначе, целият горен корпус е направен от онази лъскава, привличаща отпечатъци и мръсотия повърхност, което е кофти, но пък изглежда мноооооооооого добре. 😀 А, и реално се чисти доста лесно. Също така целият кабел, който връзва клавиатурата с PC-то е облечен с текстилна оплетка, което гарантира издържливост.

Разбира се, клавиатурата има гумени крачета в краищата, като „повдигачките“ също са с гумирана основа, за да не се пързалят.

Единственият недостатък, който открих тук е, че междинната степен на „повдигачките“, която искрено ме изненада в ънбоксинга на практика е неизползваема, защото когато крачетата са наполовина отворени, леко побутване на клавиатурата напред в общи линии ги затваря. Разбира се, когато крачетата са отворени напълно няма такъв проблем.

• Софтуеър – софта на клавиатурата е доста изчистен, и има само 3 таба. UPDATE: Razer Blackwidow Ultimate вече се поддържа от Razer Synapse 2.0

1. Assign keys:

Тук нещата са доста семпли – виждате кое копче какво прави (в съответния профил) и може да променяте всяко едно от тях. Стойностите, които може да задавате на бутоните са:

– Default Key – стойност на бутона по подразбиране;

– Single Key – от тук може да замените даден бутон с друг бутон. Примерно, ако искате като натиснете 8 клавиатурата да отчита, че сте натиснали F, правите го от тази опция;

– Macro – задавате даден бутон да е макро, което сте създали в послединя таб;

– Profile Switch – можете да казвате на точно определен бутон да активира точно определен профил;

– Launch Program – ако изберете тази опция, софта ще ви попита кое exe да бъде закачено (активирано) при натискане на това копче;

2. Manage Profiles:

От този таб имате контрол върху различните профили, които сте създали. Можете да експортвате и импортвате вече направени профили, да едитвате, преименувате, триете и т.н.

Razer Blackwidow Ultimate и Razer Blackwidow поддържат до 10 профила, като въпросните могат да бъдат сменяни с определен бутон (Profile Switch от предишния таб), посредством FN + 1 до 0 и също така, можете да казвате на определен профили да се стартират, когато пуснете дадена програма.

3. Manage Macros:

От този таб имате подробен контрол върху различните макрота. Освен през него, макрота могат да бъдат създавани и директно on the fly, без да има нужда да влизате в софта. Това става като натиснете Десен ALT + FN. Това активира червен индикатор (M) в горния десен ъгъл на клавиатурата. Когато това се случи, започвате да натискате бутоните в комбинация, в която искате да се запишат в макрото. Когато приключите, отново натискате десен alt + FN и REC индикатора ще започне да мига. Сега остава просто да натиснете копчето, на което искате да закачите новосъздаденото макро. След това REC, индикатора ще изгасне. Опцията е бърза и удобна, ако искате да генерирате някое макро без въобще да напускате играта. 😉 След това винаги може да редактирате въпросното от софта.

Както се вижда от скрийншотите, всички впечатления са базирани на последния софт (1.02) и фърмуеър (1.05) налични при писането на статията. Драйвъри и фърмуеър се дърпат от razersupport.com само имайте предвид, че тези за Razer Blackwidow и Ultimate са различни. 😉

Между другото, по време на писане на материала все още няма налични драйвъри за MAC, но Razer твърдят, че работят по въпросните.

И те така. Това са основните неща, за които се сещам, така че сега е време за изводи и заключения.

Когато опре до просто писане, Razer Blackwidow Ultimate е ок. Смисъл, че има и по-удобни клавиатури за писане, но кейборда със сигурност не е лош. Аз лично, винаги ще предпочитам да пиша на Razer Lycosa, защото нископрофилните бутони там са ми в пъти по-удобни за писане. Жена ми обаче, твърди че Blackwidow-а и е много по удобен за писане. При всички случаи може да сте сигурни в това, че ако си вземете Blackwidow, за да пишете на него ще се чувствате като в доброто старо време, когато пишехме на пишещи машини (поне като звуково усещане). Ако Razer-ци бяха направили ENTER-а да вика „дзън“ като се натисне, щеше да стане мега яко. Важното обаче, е в никакъв случай да не си взимате такава клавиатура за офиса, защото колегите ви със сигурност ще ви линчуват.

Когато опре до гейминг обаче, клавиатурата наистина е сюпириър. Просто разликата между механични и обикновенни бутони е ОГРОМНА и, откакто съм с нея, не съм докосвал n52te-то ми, което толкова много обичам. И това най-вероятно няма да се промени в скоро време, освен ако Razer не пуснат механично Razer Nostromo. 😉

Допълнителните бутони дразнят, но останалите плюсове определено правят клавиатурата достойна.

А относно разликите между Razer Blackwidow и Razer Blackwidow Ultimate – реално погледаното въпросните са само две – Blackwidow няма подсветка и аудио/usb жак отстрани.

Фрапиращата разлика обаче, идва от… цената. Razer Blackwidow идва на съвсем приличната цена от 159 лева [ozone.bg], докато Razer Blackwidow Ultimate може да бъде ваша срещу плашещата сума от 259 лева [ozone.bg].

Аз лично съм на мнение, че ако вече притежавате механична клавиатура, няма причина да суичвате към някоя от горните две. Ако си нямате обаче, механичните копчета + tactile feedback-а и цялостната изработка правят и двете клавиатури много, много апетитни. От там нататък, въпроса е колко сте готови да дадете за една подсветка и допълнителен USB порт. Аз лично не мога без подсветка, така че избора за мен е ясен. 😀 А финалната ми оценка за Razer Blackwidow Ultimate е 8/10. 😉

Ако имате желание, можете да гласувате за тази статия в svejo.net \клик\.

Like this:

Like Зареждане…

Related