Топ 10 на най-красивите градове по света

140
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  В класацията „топ 10 на най-красивите градове в света” сме подбрали десет града, които съчетават в себе си красота, магнетизъм и уникалност във всяко отношение. Подбрани са на случаен принцип, без да се има за цел градовете да са от различни краища на света.

1. Сидни. В началото на 20-ти век Сидни е малко крайбрежно градче, което не впечатлява с нищо друго освен с живописното си местоположение на дълбоко врязан в сушата залив. Днес това е внушителен метрополис, който е сред най-красивите в света. Съчетава американска архитектура и усещане за свобода и простор, европейска атмосфера и изисканост и японска подреденост и усещане за модерност. Роял опера хаус е най-голямата опера в света и е истински шедьовър на модерната архитектура. Същото се отнася и за моста Харбър, който е символ на прогреса на австралийския народ. Изключителната красота на града се допълва с прелестните плажове Бондай и Менли, които са смятани за едни от най-красивите на планетата.

 

2. Париж. Париж е световен културен център и е в челната десятка като един от най-красивите градове. Достатъчно е да се споменат Айфеловата кула, Триумфалната арка, Лувъра, Елисейския дворец, за да започне всеки да мечтае за „града на любовта”. Река Сена криволичи бавно из този световен мегаполис и вдъхва спокойствие и хармония на забързания му ритъм. Едва ли има друг град, който да олицетворява Европа по-добре с нейното многообразие, колорит и вековна култура. Тук ще откриете един от най-скъпите булеварди в света – Шанс Елизе, по който са разположени множество луксозни бутици, ресторанти и хотели.

3. Ню Йорк. Това е градът на градовете. Несравним, уникален и винаги даван за пример. Няма друг, който да се мери с него по важност и икономическа мощ. Ню Йорк е най-многоликия град в света. Притежава несравнима груба и студена красота. Той е естествен и неподправен. Ню Йорк винаги е бил символ на свободата и на истинския живот. С внушителната си архитектура кара човек да потръпне от възхищение. Тесните като каньон улици изглеждат още по-тесни заради извисяващите се на стотици метри небостъргачи. Статуята на свободата, Емпайър стейт билдинг, Крайслер билдинг, Бруклинския мост, Сентръл парк и, разбира се, Тайм скуеър са емблемите на града.

4. Рим. Вечният град е столица на една удивително красива страна. Той съчетава в себе си модерното с античното. Рим е един истински исторически паметник под открито небе. Колизеумът изпълва с възхищение всеки, който застане пред него. Испанските стъпала са магнит за художници и творци от цяла Италия, а фонтанът Треви е едно истинско произведение на изкуството. А на дали ще откриете друг град, който да приютява на територията си цяла държава. Ватикана е най-малката страна в света. Намира се в центъра на Рим. Тук е седалището на Римокатолическата църква. Рим е бил столица на Римската империя и като такъв и до днес се смята за една от люлките на модерната западна цивилизация.

 5. Ванкувър. Ванкувър притежава от онова несравнимо модернистично очарование на съвременни градове – същото каквото ще откриете и в Сидни. Една от прелестите и несравнимо предимство на града е, че тук ще откриете най-големите и красиви градски паркове на планетата. Идеално поддържани и в същото време диви и свежи. Преобладават иглолистните дървесни видове. Ванкувър показва на света какво значи да живееш в хармония с природата. Почти всяко кътче от града ти напомня, че природата е навсякъде около теб. От много места в този модерен град се виждат вечно заснежените върхове на Скалистите планини. До брега на Тихия океан ще откриете административната част на града, която е застроена с модерни небостъргачи, чиито стъклени фасади си играят със светлините на слънцето при изгрев и залез. Ванкувър е съхранил автентичния дух на Америка и днес ако се разходите по неговите улици вероятно ще изпитате същото усещане, което са имали някога преселниците, идвайки в Новия свят.

6. Виена. Разделена на две от пълноводната река Дунав, Виена е едно истинско съкровище в сърцето на Европа. Красиви паркове, обсипани с хиляди цветя, старинни сгради, музеи, дворци, площади, фонтани, широки и изтънчени булеварди. Разходката из Виена е едно изпълнено с вкус преживяване. Това е градът на валса и на баловете. Австрийската столица е най-красива през зимата, особено по време на коледните празници, когато безбройните светлинки се отразяват в покритите с пухкав сняг улици и сгради и всичко е окъпано в приказна атмосфера.

7. Барселона. Барселона е великолепен град, чиято слава се дължи на великия архитект Антони Гауди. Неговите творби днес я правят уникална и несравнима. Катедралата „Саграда фамилия” е неговото най-велико творение. Ще я видите от почти всички точки на този космополитен град. Парка „Гюел” също предсавлява едно произведение на парковото изкуство, което притежава много уникалност и неповторимост. Няма да е преувеличено ако кажем, че това е най-ексцентричния градски парк в света. Търговската улица Ла Рамбла ще ви даде реална представа за това колко космополитен и модерен е този средиземноморски град. Сградите в барселона силно си хармонизират. Всички са обагрени в меки и приветливи тонове.

8. Рио де Жанейро. Рио де Жанейро винаги е обирал овациите, когато се заговори за красота. Разположен на залива Гуанабара, този космополитен град има много неща, които да покаже на посетителите. Символът на Рио е статуята на Иисус, който е разтворил ръце над този романтичен мегаполис. Градът е световно известен със своята живописност и уникално местоположение, както и с карнавалът на самбата, който се провежда тук всяка година в разгара на южното лято. Плажовете Копакабана и Ипанема са разкошни и играят ролята на сборен пункт, където се стичат хора от всички краища на Рио и на света, разбира се. Тук ще видите най-лъскавата страна на този разкошен Латиноамерикански град. Ако се качите с лифта до върха на планината Корковадо ще разберете защо Рио е смятан за един от най-красивите градове на нашата планета.

9. Лондон. Британската столица е очарователна. Тя успешно комбинира старинни сгради, като Бъкингамския дворец, Биг Бен, Тауър Бридж с модерни символи на прогреса като Канари Уорф и (или още Краставичката), наречен така заради странната си яйцевидна форма. Лондон притежава мек климат и най-доброто и красиво от всичко, което предлага съвременната цивилизация – невероятни ресторанти и хотели, приказни паркове, старинна архитектура, внушителни небостъргачи, перфектна инфраструктура, удобен и бърз транспорт и възможността да срещнете много холивудски знаменитости ако се разходите из Уест Енд.

 

10. Санкт Петербург. Разположен в делтата на втората най-голяма река в Европа – Нева, Санкт Петербург е истински архитектурен шедьовър. Архитектурните паметници на „Петера” са преживяли и добри, и лоши времена. Днес обаче градът е там, където е бил основан от цар Петър 1-ви. Това е най-европейския град на Руската федерация. Неговата архитектура е „тежка” и излъчва власт, сила, могъщество и богатство. Перлата на Петербург е музеят Ермитаж. Първоначално дворец, днес това е един от най-големите музеи на планетата и най-голям в Русия. Един от най-големите и красиви булеварди в Санкт Петербург е Невский проспект. Градът е прекрасен целогодишно, но през зимата блести в пълната си светлина. Пухкавата снежна покривка и сумракът на зимните дни допринасят за традиционното излъчване на този изключителен град.