Ревю: Razer Naga EPIC

10
Добави коментар
strangera
strangera

Тия дни определено съм на Razer тематика. След ревюто на Razer Blackwidow Ultimate днес, на дневен ред е епичната версия на Razer Naga, а именно Razer Naga EPIC. Тъй като голяма част от нещата свързани с EPIC-а се припокриват с тези в оригиналната Naga, препоръчвам първо да погледнете ревю й – Ревю: Razer Naga. Също така, периодично ще правя референции към другия безжичен модел на марката, а именно Razer Mamba – ревю, но то не е задължително за четене… само е препоръчително. 😛

Разбира се, за пропусналите първо започваме с ънбоксинга:

Както вече няколко пъти съм казвал, реално погледнато Razer Naga EPIC е Razer Naga + безжичната технология на Razer Mamba + подсветката на новата Razer Lachesis. Точно за това, OUT of the box, нещата не изглеждат чак толкова фрапиращо различни отколкото при Naga-та. Най-очевидната разлика, разбира се, е липсата на кабел 😀 и наличието на док станции:

При по-старателно вглеждане, обаче ще забележите, че двата бутона, които се намираха от ляво на левия клик при оригиналната Naga (клик), са изместени зад скрола подобно на Razer Imperator и Razer Lachesis. По подразбиране двата бутона са нагласени да бъдат Backward и Forward, но те най-често се използват за промяна на dpi-а на мишока (Naga EPIC поддържа 5 dpi стъпки на профил), съответно позицията на бутоните е ок, като натискането им там е една идея по-трудно отколкото ако бяха отляво, но и шанса за инцидентно цъкане е сведен до минимум.

Другата много по-сериозна промян,а е добавянето на сменяеми панели за дясната страна на мишока. 😛
Освен класическият Razer Naga панел, комплекта съдържа още два:

Закрепването става по много тарикатски начин – отстрани на мишката има 4 отвора, в края на които има магнитчета:

Съответно всяко едно от панелчетата си има по 4 издатини с метални винчета на тях, които влизат в дупките и залепват за магнита:

Резултата е изненадващо стабилно захващане и никакъв шанс за инцидентно откачане. Реално погледнато, ако не ви обърнат внимание, че това са сменяеми панели, няма шанс да се усетите докато разглеждате/работите с мишката. За капак, всеки един от панелите придава съвсем различно усещане при държане на мишката, което няма нищо общо с предишната:

Буквално 3 различни мишки в една. Всеки един е подходящ за различни захвати (Palm, Claw или Fingertip и хора с различна дължина на пръстите. Освен това, всяко едно панелче има и реално отражение върху това как се държи мишката върху различните падове. Някои от вас може би си спомнят, че първата Naga има тефлоново покритие по цялата си долна част (клик). Това естествено е нямало как да се случи при EPIC мишока, за това плъхчо има 4 основни тефлонови крачета и всеки един панел си има още едно допълнително. Тъй като допълнителното парче е различно при всеки панел и съответно поведението (особено, ако ползвате скоростен пад) е осезаемо различно:

Отдолу на мишката, освен тефлонови крачета, има и копчета… 3 на брой.
Имаме си on/off бутон, с който определяте дали страничният панел да е num пад или цифри от 1-12 и копче за „свързване с док станцията“. Копчето, което трябваше да се натисне, за да се откачи кабела от Razer Mamba \клик\ е премахнато и кабела тук се вади само с издърпване.

Като заговорихме за кабели накрайника, който се включва в мишката/док станцията също е претърпял леки подобрения (отгоре е този на мамбата, отдолу този на Naga EPIC):

Не знам доколко се разбира от снимката, но пластмасата от накрайника на Mamba-та е заменен от каучук, който със сигурност ще е много по-устойчив. Предполагам с това Razer адресират проблемите, които някои потребители имат именно с въпросния накрайник на Mamba-та (моя за щастие не е мръднал).

Док станцията на Mamba-та (клик) пък е заменена от доста по-малко… кръгло нещо. Както се вижда от снимката, новият док е доста по-компактен от този на Razer Mamba:

Иначе дока изпълнява идентични функции със своя предшественик.
1. Приема сигналите от мишката и ги препраща към компютъра ви;
2. Когато не ползвате мишката я слагате върху него и тя се зарежда.

Прикрепянето отново става с магнит и всичко е много стабилно, а самото „кръгло нещо“ е изненадващо тежко и няма опасност системата да се „катурне“. Отдолу на док станцията имаме бутон са „свързване“ с мишока и гумирано основа, която освен да събира боклуци гарантира, че дока няма да се пързаля насам натам. 😉

Като единствен недостатък дотук мога да посоча факта, че дока не свети по никакъв начин и съответно няма как да разберете дали е включен или не.

И като заговорихме за лампички…. 😀
Razer Naga EPIC свети… във всякакви цветове. От софтуера на мишката можете да определяте дали плъхчо да „сияе“ в един определен от вас цвят или да върти разни цветове, в тъй нареченият „Spectrum Cycling Lighting mode“. За пропусналите видеото от по-рано, ето въпросният в действие:

Може би някои от вас ще бъдат разочарование от факта, че светещите неща по мишката са само скрола и страничния панел, а логото под дланта вече не свети, но няма пълно щастие…, а и със сигурност е имало някои енергоспестяващи фактори, които са били взети предвид, когато е направено това решение. 😀 Освен избор на цветове, можете да настройвате и силата на светене, като вариантите са съответно Dim; Normal и Bright. Хубавото е, че има отделни плазгачи за силата при включен кабел и безжичен режим. 😉

Когато батерията падне под определен процент (определя се от софтуера), страничният панел изгасв, и скрола започва да мига в червено:

Готиното тук е, че точно както при мамбата, това не означава да прекъснете играта си и да изчакате мишката да се зареди, ами всичко, което трябва да направите е да извадите кабела от док станцията и да го включите директно към мишката. Така вие ще продължите да си играете, а мишока ще се зарежда. #WIN

Батерията на Mamba-та също е преживяла известни подобрения и вместо с 800 mAh батерия, EPIC може да се похвали с цели 1100 mAh… Което си е необходимо, за да може всичките тия светлинки да бъдат изхранени. Резултата е (според Razer) 12 часа нонстоп гейминг и 72 часа нормална употреба (тоест цъкате, цъкате, после я слагате на док станцията, докато не сте на PC-то и т.н.). Моите тестове показват горе-долу сходни резултати. Идеята е, че всеки път, когато сядах на PC-то пусках хронометър, а когато не ползвах компютъра просто изключвах мишката без да я слагам на док станцията. Съответно при светлини настроени на Dim (това е дефаут сетъпа) и по мое усмотрение 500 Hz Polling Rate (по подразбиране е 125 Hz), изкарах 12 часа и 18 минути при включен „Spectrum Cycling“ и точно 13 часа при избран един цвят преди батерията да умре.

Освен това, е важно да знаете, че Naga EPIC е най-тежката мишка на Razer до момента и заедно с батерията си EPIC-а тежи впечатляващите 190 грама. За справка Razer Mamba с батерия е едва 129 гр., а класическата Naga e 143 гр. със се кабела. 😛

Софтуера на Naga EPIC също не е никак лош, като ако сте ползвали Razer Mamba, има две доста очевадни неща, които се набиват на очи при първо преглеждане.
1. Mouse over върху трей иконката показва колко ток ви остава в батерията;
2. Софтуера зарежда светкавично бързо не зависимо дали сте в безжичен или жичен режим и отсъства чудовищното забавяне като при Razer Mamba.

Иначе табовете са както следва:
– Assign buttons

Оттук можете да ремапвате всеки един бутон от мишката, закачате макрота и т.н., като реално имате две позиции за 12-те странични бутона – num pad и цифри, което са си… мноооооого бутони за ремапване (кеф, кеф).
За съжаление, точно както оригиналната Naga, и Naga EPIC няма „Synapse onboard memory“, което ще рече, че всички настройки, които правите по мишката се запазват локално на компютъра ви, а не в мишока. Което принципно не е проблем, но означава, че ако включите мишката си към друга машина, ще трябва да си дръпнете софтуера и направите настройките отново. Поне има опция за импорт/eкспорт на настройките, което е удобно.

– Tweak Performance

В този таб ще намерите обичайните благинки – dpi \можете да задавате различни стойности по X и Y осите\, стъпки за превключване на dpi-а (до 5), ускорение и Polling Rate.

– Manage Profiles

Оттук имате възможност да създавате и едитвате различни профили, тъй като всичко се запазва локално на машината ви, а не в мишката, нямате ограничение в броя на профилите. Разбира се, отново може да задавате на определени профили да се активират при стартиране на дадена програма и т.н.

– Manage Macros

Както съм обяснявал стотици пъти :D, този таб отговаря за създаването на макрота, едитването им и т.н.

– lighting and power

E много приятният таб, който отговаря за светлините и пестенето на енергия. Тук, освен да избирате дали мишката да свети в точно определен цвят или да върти различните цветове (Spectrum Cycling), задавате силата на светлините при жичен и безжичен режим и на колко процента оставаща батерия да се включва „червения скрол“. Също така, оттук се задава след колко минути на неизползване, мишока да се приспива.

Те това е епичната Razer Naga. Въпросната се очаква на БГ пазара към края на март, като цената ще е идентична с тази на Razer Mamba – 259 лв., което е наистина похвално защото EPIC може да се похвали с няколко прилични подобрения спрямо нея.

На въпроса – да си взема ли Razer Naga EPIC, мога да отговоря по следния начин. Ако играете основно MMO-та и/или RPG-та, търсите си безжична мишка и сте готови да дадете 259 лв. за такава – действайте смело, Naga EPIC определено си заслужава;
Ако играете основно MMO-та и/или RPG-та, но не държите мишката ви да е безжична и да свети в цветовете на дъгата – оригиналната Razer Naga [159 лв. ozone.bg], или ако искате нещо по-различно като цвят – Razer Naga Molten Special Edition [159 лв. ozone.bg] са повече от чудесен избор.

Вече, ако не цъкате толкова много на изброените по-горе игри и не се нуждаете от толкова много бутони, но държите на безжичността – Razer Mamba-та продължава да си е тук [259 лв. ozone.bg] и съответно, ако си търсите нещо с кабел, избора е доста широк. 😉

А относно оценката… предвид факта, че единственият (поне за мен) недостатък на Naga EPIC е факта, че мишока няма „Synapse onboard memory“, ЕПИК-а получава епичната оценка от… 10/10!

gg Razer, gg!
Сега оцелелите до края, могат (стига да имат желание) да гласуват за тази статия в Svejo.net.

UPDATE: Туко що бях информиран, че тези дни ще разберете как бихте могли да спечелите, една чисто нова… Razer Naga EPIC. А, а, а? Повече не казвам… за сега. 😉

Like this:

Like Зареждане…

Related