Сортове леща

47
Добави коментар
maritime
maritime

В страната се разпространяват сортовете Елица, Илина, Мутант 17ММ, Наслада. Те са създадени в Добруджанския земеделски институт край гр. Генерал Тошево. Там се извършва основно разпространението на семената.

ЕЛИЦА – е с жълто-кафяви бобове във фаза узряване, които са устойчиви на разпукване. Семената са средно едри, с диаметър 6 мм. Масата на 1000 семена е около 40 грама. Те увират бързо и притежават много добри вкусови качества. Сортът е сравнително устойчив на фузарийно увяхване, сиво гниене и аскохитоза.

ИЛИНА – има сравнително големи семена, оцветени жълто-кремаво. Масата на 1000 семена е 55 грама. Те съдържат около 26% суров протеин. Увират бързо и имат много добри вкусови качества. Сортът е устойчив на аскохитоза, но е чувствителен към фузарийно увяхване.

МУТАНТ 17 ММ – е ранозрял сорт. На едно растение има около 35 броя жълто-кафяви бобове. Семената са с диаметър 5,8 мм. Обвивката им е розова със зелен оттенък. Масата на 1000 семена е 37 грама. Вкусовите качества на семената са добри. Сортът е средно чувствителен на фузариум и стемфилиум. Той е високоустойчив на вирусни болести.

НАСЛАДА – е ранозрял сорт. Бобовете са средно дълги. Семената са едри с форма на плосък диск и диаметър 5,5 мм. Обвивката им е зелена. Масата на 1000 семена е 42 грама. Съдържанието на суров протеин е 25%. Сортът е с висока устойчивост на стемфилиум и средно устойчив на фузариум и вирусни заболявания. Чувствителен е към сиво гниене и склеротиния. Времето за сваряване е 70 минути. Притежава много добри вкусови качества.

Прибирането на лещата се извършва, когато бобовете в долната половина на растението добият кафяв цвят, а семената са във фаза восъчна зрелост. То трябва да става в предобедните часове на деня, преди още да се е вдигнала росата. Обикновено добивите на семена са около 200 кг/дка. В Добруджанския земеделски институт са реколтирани и по 315 кг от декар.Ако в съхранените количества семена се установят живи вредители, те се третират с инсектицидния препарат фостоксин. При насипни количества семена – таблетките се поставят със сонда на 25-30 см в купа. Използват се 10 таблетки за 1 тон семена. Необходимо е да се спазват изискванията за обгазяване на семената. Лещата се отглежда заради семената, които се употребяват за храна на хората. По съдържание на белтъчини и вкусови качества тя не отстъпва на фасула и граха. Белтъчините в семената достигат 32%. Изсушената маса, останала след отделянето им, е добра храна за животните. Особено добър фураж е плявата на лещата, която съдържа до 20% белтъчни вещества и се приема с охота от тях. Сеното и сламата на лещата се използват като храна с успех за изчистване ларвите на конската муха, които се намират в стомаха на конете.