Или Шенген, или бежанци!

4
Добави коментар
user24
user24

вторник, 8 мар 2011 г. 15:21 ч.

Получава се така, че ни се поставят допълнителни условия за Шенген, а същевременно трябва да изпълняваме задълженията си като всички държави-членки и да приемем бежанци от Либия, възнегодува соцлидерът Станишев.

Лидерът на БСП Сергей Станишев призова Брюксел да третира България равноправно,

защото в противен случай се получава, че ни се поставят допълнителни условия за Шенген, а същевременно трябва да изпълняваме ангажиментите си като всички останали държави-членки и да приемем бежанци от Либия. Соцлидерът призова правителството да повдигне темата за двойния стандарт пред Брюксел и да защити националната позиция. Станишев обаче изрази скептицизъм относно готовността ни чисто финансово и като сграден фонд да приютим избягали от режима на Кадафи либийци.

На днешното си заседание

соцръководството реши още да напише писмо до президента Първанов, за да свика той ново заседание на КСНС

този път по темата за обедняването на народа и поскъпването на живота у нас, което също било елемент от националната сигурност.

Социалистите отново припомниха, че са против пакта за финансова стабилност на Симеон Дянков,

защото той ще зароби поколения българи напред и призоваха цялата опозиция да не го подкрепя. За БСП идеята за финансов борд е написана и привнеснена извън страната, категоричен бе финансистът Георги Кадиев. Това становище левицата ще защити по време на срещата си с финансовия министър в сряда. Кадиев съобщи още, че групата съветници в СОС смята за недопустимо вдигането на данъците и таксите за столичани тихомълком. 

От БСП категорично отрекоха да стоят зад протестите на земеделските производители

и повториха, че техният национален протест ще се състои до края на март. Левите започват и събирането на подписи за дебати по бъдещето на АЕЦ „Белене“ в парламента, защото, по думите на Станишев, хаосът по темата бил пълен и не се знаело какво смята да прави кабинетът.

Председателят НСРОБ Дора Янкова, която е кмет на Смолян и член на соцръководството, алармира, че

вече 42 общини в страната са със запорирани банкови сметки,

защото не са си получили парите си за делегираните от държавата дейности, а местните данъци и такси още не са събрани от гражданите. Тя изрази тревога за бъдещето на общинските болници в България. Според Янкова след 15 март кметовете от сдружението ще искат спешна среща със Здравната каса и МЗ, за да стане ясно кой ще поеме медицинското обслужване на над 2 млн. български граждани, ако общинските лечебни заведения бъдат закрити.