Балнеосанаториумът в Баните влезе в програмата на НОИ за евтини почивки

0
Добави коментар
Smolyan
Smolyan

43 санаториума по програмата „Профилактика и рехабилитация “ отварят врати от април. Тази година договори ще бъдат подписани с 12 търговски дружества, съобщава пред вестник „24 часа“ д-р Румяна Павлова от НОИ. През 2010-а евтината почивка бе само в 18-те бази за дружеството „Профилактика, рехабилитация и отдих“.

Освен тях в списъка сега влизат санаториумите на „Специализирани болници за рехабилитация“- Национален комплекс, трите бази на ВМА в Банкя, Поморие и Хисаря, частните болници за рехабилитация в Марикостиново, Варна, Бургаските минерални бани, Сапарева бяня, Тузлата, „Стайков и фамилия“ в Слънчев бряг, болницата за физикална терапия в Овча купел, базите „Здраве“ и „Банкя“ в Банкя.

Тази година бюджетът на НОИ за санаториуми е 15,3 млн. лв. срещу 13 миналата година. Предвиждат се пак по 10 безплатни нощувки с по 4 лечебни процедури дневно и по 5 лв. за храна. По програмата могат да релаксират осигурени работещи с направление от личния лекар. През 2010 г. парите стигнаха за 31 535-има.

В Смолянско единствената база, която вече е ясно, че е включена в програмата за тази година е  Балнеосанаториума в село Баните. „Очакваме договор съм средата на месец март“, каза шефът на специализираната болница в Баните д-р Алекси Каров.

Миналата година балнеосанаториума не беше включен за почивки по НОИ. Тази година можем да поемем и 5000 души, каза д-р Каров.

Балнеосанаториумът в Баните е предпочитано място за почивка и възстановяване на жители на Смолянско и Кърджалийско. Хора с хронични заболявания основно от двата региона от десетилетия ежегодно се лекуват в Баните. Освен топлата лековита минерална вода, хората предпочитат Баните и заради екипа от опитни лекари и рехабилитатори на здравното заведение.

Смолян прес

Сподели във Facebook

Още в:
Под лупа

Нямате право да публикувате коментари в момента.