Далай Лама се оттегля

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Сн.: en.wikipedia.org

Далай Лама обяви, че се оттегля от поста на политически лидер на тибетското правителство в изгнание, предаде Ройтерс.

Той обаче остава духовен водач на Тибет, който е със статут на автономен район в границите на Китай, предаде БТА.

„Още от 60-те години многократно съм подчертавал, че тибетците се нуждаят от лидер, избран свободно от тибетския народ, на когото да мога да предам властта“, заяви Далай Лама в предварително подготвена реч. „Сега несъмнено е дошло време да осъществим това на практика“, добави той.

Далай Лама отдавна се смята за „полуоттеглил се“ от политическото ръководство на тибетското правителство, което си има избран премиер. Той избяга от Тибет през 1959 г. след неуспешно въстание срещу китайската власт. Сега живее в Индия и се бори за „значителна автономия“ на Тибет от Китай. Пекин гледа на него като на опасен сепаратист, който подклажда неподчинение в автономния район.

Официален Пекин обяви,  че Далай Лама прави „номера” и не е сериозен относно обявеното намерение да се откаже от позицията си на политически лидер на тибетското правителство в изгнание, предаде АФП, цитирана от „Фокус“. „Той често е говорил за оттегляне през последните няколко години. Мисля, че това е един от онези номера за заблуждаване на международната общност”, заяви говорител на китайското външно министерство.