Обезкосмяването през вековете

1
Добави коментар
imarh
imarh

От пинцети и конци до епилатори и “флаш” лампи – няма никакво съмнение, че обезкосмяването е съществувало през цялата човешка история. Методите в наши дни може и да са подобрени, но целта винаги е била една и съща.

Пещерните хора не са били толкова космати, колкото прочутите аниматори Хана и Барбера ни показват в “Капитан Кейвмен”. Всъщност бръсненето на излишните косми по лицето и главата на мъжете е било толкова важно, че дори е било въпрос на оцеляване. По този начин враговете са имали по-малко възможности за сграбчване, а буболечките като кърлежи, например, по-малко пространство за настаняване. За да премахнат окосмяването си прародителите ни са използвали остър кремък, който доста бързо се е затъпявал и често е нанасял рани по лицето. Жените по това време пък се счита, че са създали първите епилиращи кремове, направени от такива съставки като арсеник и негасена вар, което често е повреждало и кожата.

Едни от първите истински бръсначи са били изобретени в Египет и Индия 3000 години преди Христа.
За жените по време на Римската империя отстраняването на окосмяването е било признак за принадлежност към по-висока класа. Богатите жени са имали привилегията да купуват пемзи, бръсначи и епилиращи кремове. 500 години преди Христа Александър Македонски е бил обсебен от манията по бръсненето, което го разпространява сред народа му до там, че се появили първите в света бръснарници.
Някъде 60 години преди Христа жените в древен Египет, като самата Клеопатра, например, започнали да използват метод, който дори и в наши дни може да бъде изпробван в салоните за красота, наречен захаросване. Именно в древен Египет, в Близкия изток и в Азия са първите случаи на обезкосмяване с конец, което се практикува и в наши дни.

В Средновековието е било много модерно за една жена да бъде напълно лишена от окосмяване – дори и по веждите и главата си! Това позволявало да се носят огромни перуки и украшения. За да бъдат винаги гладко обезкосмени, жените се подлагали на ежедневни процедури. Най-известният пример е самата британска кралица Елизабет.

През 1500 година ацтеките в Централна и Северна Америка използвали бръсначи от вулканично обсидианово стъкло, което било изключително остро и ефективно, но и доста чупливо.

През 1770 година френският бръснар Жан-Жак Пере написва упътването “Изкуството да се научиш да се бръснеш сам”, където за първи път заляга концепцията за бръснача. Съвсем скоро след това Пере изобретява първият в света бръснач, но чак до средата на ХІХ век жените продължили да използват домашни средства за епилиране.

През 1847 година британският изобретател Уилям Хенсън създава първият бръснач с острие, което действа перпендикулярно на дръжката и така бръсненето било значително улеснено.
Правият бръснач се появява в края на ХІХ век в Англия и бързо набрал популярност. Поради лесното изтъпяване се е налагало и често точене. По това време се появяват и първите автършейв продукти за мъже.
За първи път електричество за премахване на окосмяването се използва през 1875 година от американския офталмолог д-р Чарлс Мичъл. Той използва електролизата за третиране на подкожни мигли. Първата безопасна самобръсначка се появява през 1880 година, дело на братята Кампф от Съединените щати.

Двойната със сменяеми остриета самобръсначка е създадена от изобретател на “Жилет” през 1901 година. По време на Първата световна война компанията сключва сделка с американската армия всеки войник в нея да използва бръсначки “Жилет”, което й осигурява завинаги славата на водеща марка в мъжкото бръснене.
През 1915 година американките масово възприели като мислене, че да имаш косми под мишниците не е женствено, хигиенично и напълно извън модата в резултат на успешна маркетингова кампания в списание “Харпърс базаар”, която промотирала тоалети без ръкави.
Година по-късно нюйоркчанинът Пол Крий изобретява метода на многоиглената галванична електролиза, която все още се използва. През 1924 година е изобретена термолизата. 20 години по-късно се появява и бленд-електролизата, която обединява двете предходни техники. Рождението на козметичната лазерна технология е през 60-те години на ХХ век, макар тогава да е все още твърде неефективна и болезнена.

В края на 80-те години две бразилки за първи път представят в Съединените щати бразилската кола маска и от там тя се разпространява по целия свят.