ОТВОРЕНО ПИСМО до Г-н Бойко Борисов, Министър-председател на Република България

0
Добави коментар
kastel
kastel

На специалната пресконференция, състояла се днес в рамките на София Филм Фест по проблемите на българското кино бе прочетено отворено писмо:
До Г-н Бойко Борисов,
Министър-председател на Република България
Копие до: БТА
ОТВОРЕНО ПИСМО
Уважаеми г-н Министър-председател,
Протестиращите организации от филмовата индустрия с огромна тревога заявяваме, че изминаха три безрезултатни месеца от първото излизане на кинематографистите на улицата. Това подкопава доверието ни в политическата воля на ръководеното от Вас правителство да реши трайно огромните проблеми на българското кино.
ЗАЩОТО:
1. Подписаните с Вашата подкрепа Споразумения със законодателната и изпълнителната власт на 22 декември 2010, в които бе договорено създаването на Фонд „Българско кино“, Национална стратегия за развитието на българската култура и в частност на филмовото изкуство, както и всички други свързани с културата законодателни инициативи да се взимат с активното участие на гражданския сектор, не се изпълняват. Нито едно от представените експертни становища по отделните проблеми не се взимат под внимание от законодателната власт, а Министерство на културата не поема политическата отговорност за тях;
2. Министърът на финансите демонстрира в публичните си изявления незачитане на кризисната ситуация в българската филмова индустрия и непознаване на политиката на Европейския съюз в сферата на аудиовизуалната индустрия.
3. По-нататъшното съществуване на българското кино продължава да е в риск след практическата отмяна на Закона за филмовата индустрия чрез Закона за държавния бюджет на Република България за 2011, направените лобистки поправки в Закона за радиото и телевизията, Закона за авторското право и сродните му права, Закона за културното наследство. Както и заради „грижовното“ предложение на Министерство на културата към българското кино за някакъв твърд процент от бюджета му, което по същество окончателно отменя Закона за филмовата индустрия.
Уважаеми г-н Министър-председател,
на срещите ни с Вас се убедихте, че ние не искаме подаяния. Искаме европейски правила и закони, които наистина да решат проблемите на българската филмова индустрия. В Европейския съюз, на който Република България е член, това отдавна се е случило. Защо да не се случи и у нас?!
Демонстративното погазването на всички постигнати споразумения ще ни принуди да възобновим протестните си действия, както в България, така и пред европейските институции.
БЕЗ НАЦИОНАЛНА КУЛТУРА ДЪРЖАВА НЯМА! През 21. век изкуството е ЕКРАН!

Асоциация на българските оператори – Иван Тонев, председател, Асоциация на независимите продуценти – Димитър Митовски, председател, Асоциация на филмовите продуценти – Галина Тонева, председател, Българска асоциация на кинорежисьорите – Радослав Спасов, председател, Обсерватория по икономика на културата – Диана Андреева, директор, Сдружение „Български филмов звук” – Александър Бъчваров, председател, Съюз на българските Филмови дейци – Георги Стоянов, председател, Фондация „Арт фест” – Стефан Китанов