Как да намалим разхода на гориво на колата си?

6
Добави коментар
ivaylobonchev
ivaylobonchev

В момент, когато цената на горивото сякаш няма никакви изгледи да спре да се покачва, не е зле да помислим как можем да намалим разхода на колата си.

Ето няколко съвета от екипа на Инстрейд:

Усъвършенствайте собствения си стил на шофиране:

Ако използвате педалите на газта и спирачката като велосипедни педали, днес за разнообразие се опитайте да подкарате возилото плавно. Това ще се отрази положително на разхода на гориво. Много лесно е да са предвидят повечето спирания и потегляния, особено в града, където светофарите неслучайно имат три цвята светлини. Нервното рязко заковаване и тръгване не се отразяват добре и на пътуващите при вас, така че опитайте другия начин на шофиране – използвайте максимално инерцията на автомобила, научете се да употребявате спирачката колкото се може по-рядко, пробвайте по-често спирането на колата с двигател.

Регулирайте скоростта, с която шофирате:

Прекалено ниската и прекалено високата скорост увеличават разхода на гориво.  Според проучванията увеличаването на скоростта от 40 до 80 км/ч увеличава разхода на гориво два пъти. Най-оптимално горивото се изразходва в приблизителните граници 50 до 70 км/ч. При пътуване по магистрален път се опитайте да поддържате на по-висока предавка и да спазвате най-икономичната скорост за вашия автомобил.

Когато чакате за по-дълго време, изключете двигателя:

Очевидно е, че автомобилът ще продължава да харчи гориво даже и когато е спрял на едно място, ако двигателя работи. Изключете двигателя, докато изчаквате нежната си половинка пред магазина или ако водите детето до сградата на детската градина или училището. Съвсем пресен криминален случай доказа разумността на този съвет. А и ако МПС-то ви бъде откраднато в този момент, застрахователите няма да уважат никакъв иск от ваша страна…

Прочистете багажника от ненужни товари:

Когато МПС-то е по-тежко, му е нужно повече гориво, което да даде повече енергия на двигателя, за да потегли. Ако успеете да намалите товара с 50 кг., ще можете да спестите повече от 1% гориво. Може да не ви изглежда внушително, но го сметнете като всекидневно целогодишно спестяване и числото няма вече да ви се струва незначително.

Поддържайте в изправност колата си:

Въпреки повишаването на всички цени посещението в сервиз за редовни прегледи и при нужда може да ви спести маса нерви и гориво. Всеки автотехник може да ви каже как замърсеният въздушен филтър, неизправните свещи и несмененото от дълго време масло могат да се отразят на ефективното изразходване на гориво.