Из Искърското дефиле – TVT

8
Добави коментар
stenata-andrei
stenata-andrei

Из Искърското дефиле

Искърският пролом или Искърското дефиле е мястото, където река Искър преминава през Стара планина и Врачанския Балкан. Природната забележителност е изключително интересна от геоложка гледна точка, тъй като проломът представлява напречен разрез на Старопланинската планинска верига. По този начин могат да се извлекат сведения за геоложкия състав на планината, както и да бъдат изследвани различните и слоеве. В Искърския пролом има интересни места за туризъм — комбинация от множество различни скални образувания, карстови форми, водопади, манастирска тишина и възрожденски дух.

Учените смятат, че река Искър е съществувала преди да се появи Стара планина и след като веригата е започнала да се издига бавно си е прорязала пътя през планината.

Тръгвайки на пътешествие в тази посока ще минете през селото на дядо Йоцо (Бов) и ако отделите време, можете да направите преход оттук по Вазовата екопътека до прословутия водопад Скакля. Но ако ли не, то продължете и се полюбювайте в движение на Лакатнишките скали – впечатляващи отвеси, използвани за скално катерене. В основите им е и пещерата „Темната дупка”. А малко след тях, едно отклонение при село Елисейна в дясно ще ви отведе до прословутия манастир Седемте престола, като ще минете по поречието на река Габровница. Разстоянието от София е 86 километра, а от Враца, през Мездра – едва 50. Според предание, Осеновлашкият манастир бил основан от седем боляри или седем братя. Оттам и другото му име – Седемте престола. Затова и църквата му в архитектурно отношение е единствена по рода си в България – в нея има седем отделни помещения-параклиси, всяко едно с олтар-престол, пригодни за църковна служба. Вътрешната украса на храма е разнообразна. Посещаван в миналото предимно от богомолци, манастирът сега не е действащ, но е прекрасен туристически обект за кратка лятна или зимна почивка.

Интересен туристически обект ще намерите и в близкото село Осеновлаг – ферма за екзотични животни. А иначе в поклоннически маршрут можете да включите и близкия Черепишки манастир, който се намира току над река Искър. Историята му също е богата, има и интересна музейна експозиция. Той е току до реката при село Лютиброд.

Продължавайки в посока Враца, ще стигнете и до още един скален феномен, обявен за природна забележителност – скалните откоси на Ритлите, надвесени над самата река. Те, както и скалите при село Лакатник са предпочитано място за практикуване на скално катерене и алпинизъм.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Уиски и Сода”, представящ неочакван поглед към живота на една еко ферма край врачанското село Осеновлаг, където екзотични животни носят необичайни имена.

 

Следете и за документалния филм „101 мъже”. Любопитен и интригуващ поглед към факта, че 101 мъже от едно единствено българско село  практикуват един и същ занаят.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията – архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм