Елитни коне и селски кранти за Тодоровден в Харманли

2
Добави коментар
arbalet
arbalet

Елитни чистокръвни коне, както и селски проскубани кранти се събраха днес край Харманли в организираната от общината и клуб „Възрожденец” традиционна кушия за Тодоровден. Грациозните и изключително красиви „фризийци” обаче не се впуснаха по трасето редом с дръгливите кранти, а бяха показани само в категорията „Най-красив кон”. Фризийците са специална холандска порода, обясни един от водачите на грациозните животни. Великолепните коне са на Вельо Хаджиев от Свиленград, благодарим му за уважението, каза от трибуната на журито Донко Трендафилов, който беше водещ на кушията.

В гонките взеха участие и други расови и красиви животни, които заслужено спечелиха призовите места.

Първи в надпреварата бе Емил Руменов с красив черен кон Горун. Освен надпрепускането имаше и атрактивно надбягване с каруци и двуколки, аплодирани шумно от многобройната публика.

Организацията на състезанието бе на ниво. „Няма да правим цигански работи”, предупреди още в началото Донко Трендафилов, с което предизвика бурен смях сред участниците повечето от които – силно мургави. Донко обаче следеше изкъсо за дисциплината, макар отвреме навреме да вдигаше ръце. Когато не изпълняваха указанията му, водещият се ядосваше. „Аз 15 години им продавам на „Гергана” вода вместо ракия и те не разбраха, та сега ще разберат”, ядосваше се той.

Празникът започна с киноложка изложба. „За публиката обяснявам – „киноложка” означава изложба на кучета. Миналият път помислиха, че ще ги водя на кино”, обясни атрактивният водещ.

Значението на думите многоктратно стана повод за обяснения. „Айде направете още една обиколка за интериор”, обяви Донко. И допълни: ”Миналата година един циганин  ме смая, като ми рече да направят още една обиколка „за интериор”. Бре! Че какво пък е това „интериор”, взриви публиката от смях водещият. Хапливите реплики на водещия бяха час от шоуто край трасето. „Красив кон. Мяза коза“, отбеляза Донко по адрес на проскубано конче. „Зоро“ се казва, подвикнаха от публиката. „После собственикът да дойде при мен да му дам пет лева, че Зоро гладничък ми се вижда“, подвикна Донко. 

Празникът край Харманли бе уважен от многобройна публика. сред журито бе и кметът Михали Лисков, който откри състезанията. Край трасето бе разпъната и подвижна „бира скара”, която определено не остана без работа.

Тодор Кръшков 

Красивият „фризиец“ не взе участие в гонките