Заблуди

3
Добави коментар

Мнозина са хората които почитаме вярата нса древните българи, но само шепа хора са наясно с истинската основа на вярата ни. Съвременното окарикатурено лице на Тангризма, поставило отпадъчни индивиди със жалки кенефни памфлети и алкохолизирани лица и гръмки имена създаде редица проблеми пред възраждането на автентичната ни вяра. Самозвани профани тръбяха наляво и надясно че индианците и ескимосите са тангристи, подигравайки се със всичко свято за нашите предци. Предявянето на претенции към египетската, гръцката, римската и китайската цивилизации, съчетано и преплетено с мъгливи връзки с Тангра, раждаше естествено недоверие към всяко едно сериозно начинание. И оттук стереотипите замъглиха масовото съзнание, а подставените шутове ехидно се кискаха без да знаят че народната мъдрост отсъжда, че на лъжата краката са къси.

И ако тези интелектуални пигмей успяваха да карат хората да се говори за Тангра, техният „труд“ остави в наследство най-голямото объркване, което някога може да съществува по отношение на реална религия. И все пак – нека да отговорим на няколко въпроса, за да внесем яснота!

Български Бог ли е Тангра?

Към настоящият момент това е неуспоримо. Има достатъчно доказателства, сочещи Тангра за Бог. Всъщност за да бъдем точни, думата Тангра означава именно Бог, носеики същото значение каквото носи шумерската дума Дингир. Тангра е синоним на думата Бог, и вярата в Тангра е вярата в Бога. Доказателствата за това са надписа на Омуртаг, надписа на сребърната чаша от Наги Сент Миклош, късният османски летопис назоваващ името на българският бог като „Тангридир“, както и наличието на Тангризъм сред Балкарците в Кавказ и сателитният народ на Волжките българи – чувашите. Нешо повече… макар самите Волжки българи днес да са мюсюлмани те са запазили в себе си цялата българска митология, богата не по-малко от скандинавската и гръцката, в редица сказания, от които до нас са достигнали две – Сказанието за дъщерята на Шан, и Сказание за чулман. Топонимите като името на Връх Кан Тенгри в Казахстан, или езерото Тангра в областта Бубугари в Тибет, са само допълнителен ориентир относно цялостната картина.

Но ние сме чели че Тангра е тюркски Бог?

Тюркският Бог се нарича Тенгри. Тюркските народи взаимстват тази вяра от по-развитите им съседни народи на много ранен етап от човешката история. Единственото общо между българският Тангризъм и примитивният шаманизъм на Тюрките е името.

Ама ние сме чели че Тангра са го измислили комунистите?

За жалост на комунистите, Тангра е признат за бог на българите много преди идването на комунистите на власт. Това е отбелязано в учебници по история от 20те и 30те години на 20 век. По това време се появяват и първите нео-езичници Тангристи като Теодор Траянов – бащата на българският символизъм, и Янко Янев – редактор на списание Нова Европа, убит от зверските съюзнически бомбандировки над Дрезден.

Ама има книги че българската вяра е слънчева/звездна…

И те са напълно прави. Тангризма включва във себе си почит към слънцето и развито звездоброиство. На розетата от ПЛиска, са отбелязани седемте небесни светила, обединени от едно цяло – IYI(Юви) – тоест Бога/Тангра.

Ама Тангра нали е монотеизъм…

Тангра е монотеизъм защото творецът на всичко е един. Но също както в християнството и исляма има дяволи, ангели, джинове, елохими и прочие, в Тангризма има Алпи и Диви. Това не прави нито християнството, нито исляма, нито Тангризма – политеистични религии. Почитта към алпите(добрите безсмъртни полубогове), и воините им с дивите(злите безсмъртни полубогове), е красиво отражение на родната вяра.

Какви са обредите на Тангризма?

Този въпрос има по-лесен отговор, отколкото всеки би могъл да предположи, стига да не тръгне да търси далечни паралели с будизма и други култове които нямат нищо общо с нас. Народната вяра е запазила своите обряди и те се изпълняват година след година, започвайки със сурвакането, кукерството, ладуването, нестинарството, кушиите, оратниците, мартениците, хорото във ледените води на реките ни през зимата, и така нататък. Тези изконно свързани с народа обичай не подлежаха на изкореняване, дори когато името Тангра се замени с неутралното „Дядо Боже“, или „Всевишния“(Вишна Бога, във Веда Словена)

Как се става Тангрист, Какви са молитвите на Тангристите, Каква е свещенната книга на Тангризма, и така нататък…

Тангризма е религия на кръвта. Тя се придобива по рождение. Тангризма не е серия от несменяеми скучни догми и норми, няма универсална книга пълна с лъжи и остроумия, няма магическа отвара, няма задължителна молитва, няма суетност и няма лъжи.

Колите ли кучета

Само ако се наложи (хехе)

Like this:

Like Зареждане…