Цените на горивата днес

3
Добави коментар
Debonair
Debonair

Според energy.eu бензинът в България днес струва 2.46. Обаче, на три бензиностанции, които видях, се продава на 2.45 – на Shell, на ЕКО и една безименна.

При дизела разликата е по-голяма – според energy.eu той струва 2.55, но и на трите гореспомената бензиностанции е 2.53.

На практика, според energy.eu по-евтин бензин от България има само в Кипър и Полша. В Кипър е заради по-ниското ДДС и заради по-рядкото променяне на цените там (цената без ДДС в България е по-ниска от Кипър). В Полша цената на бензина е превърната в евро по валутен курс от четвъртък миналата седмица, което означава, че цената в евро със сигурност не е вярна. Във всеки случай, България е сред страните с най-ниска цена на бензина.

Както казахме, сайтът energy.eu надценява поне с 2 ст цената на дизела в България. Такива изкривявания в посока +/- вероятно има и в други страни. Като имаме предвид и движения на валутни курсове, представителност на извадката и пр. можем да приемем, че разлики в цените от 2-3 цента са в рамките на грешката.

Все пак, остават няколко страни с по-високи цени от България:

Кипър – по-ниско ДДС (цените без ДДС са равни в България и Кипър)

Словения – там цените се променят по-рядко (веднъж на 1-2 седмици), така че ни трябва по-дълъг период, за сравнение;

Полша – за валутния курс споменахме; само ще допълня, че движенията във валутния курс влияят и върху акциза, измерен в евро. Когато полската валута се обезценява, обезценява се и акцизът – и обратно (тъй като акцизът е фиксиран в местна валута).

Люксембург – заради много по-ниско ДДС там (15% е ДДС)

Някакво обяснение за разликата в цената между Литва и Латвия (освен грешка)?

При дизела трябва да се има предвид, че цената зависи от това какво е съдържанието на биодизел, данъчното му облагане, производствените му разходи и наличието на субсидии за производството му. Отделно, дали се изисква да се слага определен процент биодизел във всеки литър дизел или се допускат едновременно различни видове дизел – такъв без никакъв биодизел и такъв с голямо съдържанието биодизел.