Как ще се промени тялото ти през пубертета?

3
Добави коментар
devoyka97
devoyka97

Как ще се промени тялото ти през пубертета?

По време на пубертета тялото ти ще започне да произвежда хормони, които ще предизвикат съзряване на целия организъм. Ще се развият гърди и ще се появи окосмяване по пубиса и под мишниците. Освен това ще се появи и месечният цикъл (менструацията), което е белег, че тялото ти вече се подготвя за бъдеща бременност.

При момичетата пубертетът започва при възръстта от седем до тринадесет години, а менструацията се появява обикновено няколко години след като гърдите започнат да растат. Възрастта, при която ще започне пубертетът при теб зависи от няколко фактора като тегло, раса и генетични особености. Например ако при мама менструацията е започнала сравнително рано е много вероятно и при теб да се получи така.

За съжаление при пубертета няма стриктни правила т.е. няма „правилен” и точно определен път, по който нещата ще се случат. Естествено това не трябва да те плаши. Всъщност дори ще бъде много по-лесно ако не му мислиш много-много – природата се е погрижила за този период от живота ти и само от теб зависи да го изживееш приятно без да се хвърляш в излишни тревоги.

източник http://www.abpischools.org.uk/page/modules/hormones/horm3.cfm?coSiteNavigation_allTopic=1

Да, разбира се ти няма да си първото момиче на света, което се плаши от предстоящите промени. Предполагам, се сещаш, че ти няма да си първото момиче, което цяла нощ се върти и се тревожи, че е единствената в класа, която още не носи сутиен или нещо подобно. Просто си припомняй, че това се случва на всичките ти приятелки и познати и определено не си сама в тези преживявания.

Какво трябва да знаеш за промените на тялото през пубертета?

Имаш ли въпроси за тази статия?

By Даниела Панова on 12.03.2011   /   Тялото