Сенки по пътя на коприната

20
Добави коментар
vestitel
vestitel

Какво ще се случи, ако днес поемете по древния път, по който от изток на запад е вървяла не само коприната, но и самата цивилизация

 

 

Автор: Колин Таброн Жанр: приключения и пътешествия Издателство: Вакон, 2011 Корица: мека Страници: 366 Цена: 16 лв.

 

Любителите на пътеписите и културологичните четива несъмнено ще бъдат заинтригувани от Сенки по пътя на коприната. В нея изтъкнатият автор на пътешественически книги Колин Таброн се впуска в обиколка по маршрута на древната мрежа от търговски пътища, свързваща Китай и Средиземноморието.

Авторът ни отвежда до едни от най-загадъчните и екзотични места в света. Пътуването започва от града на Жълтия император, митичния родоначалник на китайския род, и стига до древното средиземноморско пристанище Антиохия.

Таброн изминава 7 000 мили за осем месеца в едно трудно и опасно начинание. Курсът му пресича сърцето на Китай, преминава през планините на Централна Азия и Северен Афганистан, Иранската равнина и кюрдската част на Турция.

През цялото време писателят пътува в трета класа на претъпкани, задушни влакове и в раздрънкани автобуси и коли. Таброн отсяда в долнопробни страноприемници и фермерски домове, подложен е на обиски и на постоянен тормоз от митническите служители. Дори попада под карантина заради епидемията от атипична пневмония, върлуваща по това време.

По пътя си обаче авторът на Сенки по пътя на коприната среща всевъзможни образи – овчари, будистки монаси, търговци, проститутки – които описва увлекателно и с чувство за хумор.

Запазена марка на Таброн, като пътешественик и писател, е неговата прекрасна проза. В книгата си той представя промените в Китай след културната революция и разкрива ислямските страни в тяхното многообразие. Авторът разглежда и последствията от повърхностния национализъм, който поставя не само географски и политически граници, но и граници между самите хора – етнически, религиозни и езикови.

Така Сенки по пътя на коприната е пътешествие в непознати територии, но и във времето и историята – проникновен разказ за религии, култури, страни и хора, който ще ви пренесе в един друг свят.