Радиацията и растенията

49
Добави коментар
algae
algae

Пренасянето на енергия произведена от радиация върху човешкото тяло е подобна на тази, причинена от друга форма на тежко нараняване, като автомобилна катастрофа или куршум… Разликата между куршума и радио лъчите е главно размера на частиците. Един куршум унищожава тъканите и цели органи, докато частиците от радиацията се сблъскват с отделни атоми и мулекули дълбоко в клетките.

Бетакаротина получен от различни видове микроводорасли показва анти мутагенни ефекти върху лимфоцитите. Този ефект срещу гама лъчи и митомицин (известни мутагенни агенти) е доказан.

Ново изследане доказа, че флавоноидите (пигментите) в растенията помагат на организма да се справи със свободните радикали. Предпазват нашето ДНК и осигуряват защита срещу генетични промени в клетките. Учените от университета в Окланд, Нова Зеландия, доказват, че антиоксидантното действие на флавоноидите може да намали честотата на едноверижни разкъсвания в двойно верижна ДНК след облъчване.

Важно е да знаем, че цвета (жълт, оранжев, син, лилав) на растенията е тяхната ествената защита срещу слънчевата радиация.

След Втората Световна Война (Хирушима и Нагазаки) медиците в Япония забелязват, че когато водораслите са част от ежедневната храна на хората те се справят с негативните ефекти от радиацията много по- добре от очакваното. От там тръгва така наречената „зелена вълна“.