Поморие един от най-красивите морски градове, неповторим | bgbezgranici.com

2
Добави коментар
ditadita
ditadita

Един от най-красивите морски градове, неповторим и привлекателен курортен и оздравителен център. Намира се на 18 км северно от Бургас и на 8 км от международно летище Сарафово.

Стратегическото местоположение между областния център и кк. Слънчев бряг осигурява на летовниците много възможности за развлечения.
Поморие е най-големият калолечебен център на България и е известен с уникалния метод на терапия с лиманна кал, добивана от Поморийското езеро. Намерените обредни плочи, датиращи от времето на тракийския култ към нимфите на Анхиало, свидетелстват за лечението още в античността. Днес градът е предпочитан оздравителен център. В саниторно-курортния комплекс целогодишно възстановяват здравето си хиляди души с прочутата поморийска кал, която е между най-добрите в света. Относителната влажност в Поморие (79%) великолепно се съчетава с мекия климат, което го превръща в място за развитие на медицинския туризъм. Градът предлага великолепни условия за отдих, спорт и плаж. Неподкупният чар на калдъръмените улички, романтиката на крайбрежните булеварди и кокетните къщи, просторната плажна ивица и съвременните калолечебни процедури отдавна са превърнали Поморие в желано място за почивка и лечение. Тук се провежда Национална седмица на морето и традиционни “Яворови дни”, а градът е известен и със специалните си ракии и коняци, с бялото и червеното си вино, получили високи отличия на международни изложения.
Поморие е рай както за курортистите, така и за любителите на водните спортове. Морският бряг е плитък, песъчлив и нисък, хоризонтът е открит, защитен на север от Стара планина. Морското дъно е полегато и почти равно, а водата е приятна за къпане до месец октомври, което удължава курортния сезон. Плажната ивица е покрита с фин пясък, който на много места е почти черен, поради богатото съдържание на желязо, манган, алуминий и магнезий. Климатичните показатели позволяват използването на курорта от ранна пролет до късна есен. На Поморие е присъдена екологичната награда „Син флаг“.
Любителите на екотуризма са привлечени от Поморийското и Атанаското езеро (резерват с чудно красива природа, богата флора и фауна). Тези, които се интересуват от културен туризъм, ще се потопят в историята на региона. Вдаденият 5 км в морето град, възниква през VI-V в. пр.н.е. като елинска колония по Черноморието. Древно Анхиало е прекръстен от гърците в Палеокастро (Стара крепост). По римско време градът се казва Улпиа и е процъфтяващ административен център. Риболовът, лозарството, добивът на сол, разположението до важни пътища превръщат Поморие във важно средище. Край тесния скалист полуостров се водят много битки, най-известна от които е победата на българския цар Симеон срещу Византия. Тогава България става сред най-мощните държави в Европа. Преживял 25 века, нееднократно опожаряван и изграждан отново, Поморие крие в земите си спомените за набези на римляни и византийци, на кръстоносци и турци. Експонатите от археологическата сбирка са неми свидетели на бурния му хилядолетен живот. Уникални исторически и културни паметници днес са Тракийската куполна гробница, музейният обект “Стари анхиалски солници”, църквите “Преображение Господне” и “Св.Богородица”, манастирът “Св. Георги” и архитектурният резерват “Стари поморийски къщи”.