ВОДАТА – ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА

1
Добави коментар
kastel
kastel

22 март е Световният ден на водата. Инициативата за отбелязване на тази дата води началото си от Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро през 1992 г. Едва ли е необходимо да се напомня за нейното огромно значение за нашата планета. Не може да е случайно и това, че Йоан Кръстител извършвал свещения ритуал на кръщението с вода.

Въздух, Огън, Земя и Вода – това са четирите градивни стихии на мирозданието. Много често тяхното изобразяване заема централно място в киното. Това важи особено за водата, която е сред основните филмови мотиви. Моретата, океаните, реките, езерата, потоците, фонтаните, водопадите – никога не присъстват просто така във филмите на големите майстори на седмото изкуство.
Бурна или тиха, весела или печална, водата на екрана често отразява душевното състояние на героите. Затова е много трудно да си представим киното без символичното присъствие на кадрите, запечатали тази първична стихия. Това важи особено за творчеството на един от най-големите кинорежисьори на двадесети век – Андрей Тарковски.

Във всеки от неговите филми на водата е отредено централно място. Например в „Огледалото“ само с едно движение на камерата тя е обединена в един кадър с огъня, който също постоянно присъства във филмите на Тарковски. По същия начин това е заснето и във финала на „Жертвоприношението“. А когато в „Соларис“ самата водна стихия се превръща в последно убежище, тогава вече имаме нещо повече от образ, което прозвучава като отговор на молитва.

Според критиците, във филмите на Тарковски водата играе много специална, може би дори централна роля. И не толкова, заради нейните психоаналитични конотации (майчинска стихия и пр.), а просто защото служи най-добре за изразяване на вътрешни човешки състояния.
Водата носи в себе си много важни послания и сякаш ни подтиква да се потопим по-надълбоко в себе си. Привикнем ли да се вглеждаме във водното огледало, нещата стават някак по-разбираеми от само себе си.
Вижте откъс от 25-и епизод на моето предаване „Другото кино“, посветен на водата и киното на Тарковски, излъчен на 29 март 2009 г. по VTV.