Globul дават възможност за прекратяване на договор без неустойка

4
Добави коментар
lqllqlq
lqllqlq

Globul дават възможност за прекратяване на договор без неустойка

1 063 прочита

Последните няколко месеца не са сред най-леките за мобилните оператори. След серия репортажи и предавания отразили потребителското недоволство няколко от институциите, които имат властта и ангажираността да следят работата на телекомите се взеха в ръце и предприеха някои мерки за решаване проблемите.

Ескалацията на натрупващите се през годините проблеми определено дойде след забавянето на месечните сметки от страна на Мобилтел в следствие промяната на CRM системата. До колко се дължи на голямата база данни, неразбирателство между телекома и фирмата наета по внедряването или друго само от Мобилтел си знаят. По-важното е, че абонатите, онази кротка маса свикнала да си плаща чинно, да подписва доживотни договори реши, че е крайно време да възроптае срещу определено несправедливите клаузи в договорите си.

Предполагам продиктувано от всичко това логична е промяната в отношението от страна на операторите. Първи не само заявиха, но и премахнаха клаузата по автоматично подновяване на договорите от Виваком. Вярно, държанието на мобилните оператори напомня деца в детска градина, а споровете кой първи да го направи бяха меко казано смешни. Похвално е, че от Виваком се решиха на тази малка стъпка като жест за абонатите, жалко че е за кратко. От компанията анонсираха, че в случай, че до месец и останалите оператори не направят същото, то и те ще възстановят старата практика.

От Глобул вече официално има приета процедура за прекратяване на неизтекъл договор без заплащане неустойка, което бе друга болна тема в дискусиите по проблемите на българските потребители. Хубавите новини не спират до тук. Освен, че можете да прекратите без неустойка своя договор към Глобул, ще имате възможност да преминете от по-висока, към по-ниска тарифа – нещо, което до момента не бе възможно.

Разбира се всичко описано по-горе няма да се случва безразборно или да е със статус на нормална процедура като например смяна адрес или подмяна СИМ, а всяка подадена молба ще бъде разглеждана индивидуално и след разрешение и одобрение ще бъде и изпълнена. Не е много, но пък е повече от нищо, нали?

За съжаление все още нямам напълно потвърдена информация дали процедурата ще се прилага само за първите 30 дни от подписването на договора или за всички договори, чийто срок не е изтекъл, но е минал повече от един месец от сключването им.

Може би тук е момента да спомена, докато сме на болната тема с автоматичното преподписване, то проблема специално за абонатите на Глобул е лесно решим. В случай, че сте абонат на Глобул и сте пропуснал първоначалния срок на договора си по силаната на общите условия срока му се удължава с толкова, колкото е бил първоначално уговореният. Тук идва и тънкият момент – във всеки магазин има бланки за жалби и ако поискате, ще ви бъде дадена. Пускате жалба, в която описвате как първоначалният срок на договора ви е изтекъл и вие не желаете и не сте съгласен той да бъде подновен, а дори напротив – бихте искали да го прекратите. Дори повече – не желаете и не смятате за редно да ви бъдат начислявани неустойки. Да, няма пълна гаранция, че жалбата ще бъде уважена, но според личното ми проучване по темата се оказа, че процента одобрени е наистина много висок…или почти 100%.

Явно промените в сферата на мобилните оператори, макар и с малки крачки, са вече факт и по-важното в правилната посока.

Надявам се информацията по-горе да е била полезна и помогнала на повече хора да успеят да се преборят със съпротивата на телекомите, които в старанието и страха си от загуба на пазарен дял малко забравят, че въпреки всичко клиента е онзи, който също има права…

Харесва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating a WordPress rating system

GD Star Rating a WordPress rating system