Най-красивата Клеопатра в киното си отиде на 79 години

52
Добави коментар
vania58
vania58

Светът на киното изгуби една от най-големите си звезди. На 79-годишна възраст почина Елизабет Тейлър.

В последните години здравословното състояние на актрисата беше влошено. Още през 2008-ма тя събра всичките си роднини във Великобритания, за да се прости с тях. Тейлър е починала в болница в Лос Анджелис, заобиколена от децата си. В разпространено съобщение един от синовете й Майкъл казва: „Майка ми беше изключителна жена, която изживя пълноценно живота си – с голяма страст, хумор и любов. Въпреки че загубата й е опустошителна за тези от нас, за които тя беше толкова близка, толкова скъпа, винаги ще бъдем вдъхновявани от трайния й принос към нашия свят“.

В киното Елизабет Тейлър дебютира на 10 годишна възраст. Тогава се снима във филма „There’s One Born Every Minute“. След като я виждат в тази лента от „Metro-Goldwyn-Mayer“ мигновенно й предлагат договор. Режисьорите се надпреварват да й дават роли, въпреки че няма професионално актьорско образование. Не след дълго Елизабет Тейлър се превръща в първата актриса в Холивуд, която получава хонорар в размер на 1 милион долара. Играе в „Котка върху горещ ламаринен покрив“ „Кой се страхува от Вирджиния Улф“. Има два Оскара. В класацията за най-добри актриси на всички времена е на седмо място.

Най-запомнящият се филм с нейно участие е „Клеопатра“, на снимачната площадка на който започва любовта й с Ричард Бъртън. Омъжва се за него два пъти. Първият им брак просъществува 10 години, вторият трае едва 10 месеца. Един от най-популярните символи на любовта им е огърлица с диамант във формата на круша, която Лиз получава като подарък от Ричард Бъртън.

Освен за него актрисата е била омъжена за още шестима мъже. Има четири деца, едно от които осиновено, девет внуци и трима правнуци.

Преди време Елизабет Тейлър пожела да бъде погребана в Швейцария до гроба на Ричард Бъртън – мъжът, когото в последно време определяше като голямата любов на живота си.