Ето как се влиза в arenabg.com и zamunda.net от чужбина

56
Добави коментар

Pepo | Мар 24, 2011 | 146 коментара

Прочетете и 2-ра част на тази поредица.

Ако влизате в zamunda, но торентите не тръгват прочетете тук

Ако търсите българско прокси прочетете тук

Нов и лесен начин за влизане в arenabg, zamunda и vbox7 от чужбина

Може би всеки българин живеещ в чужбина се е сблъсквал с проблема да влезе в тези два сайта. Преди време това можеше да се направи и то безпроблемно. После започнаха ограничения, а сега замунда.бг не се отваря изобщо т.е. браузера търси сайта, но нищо не намира все едно този сайт не съществува. Арена.бг пък ни препраща към 0.arenabg.com (което до преди нова година беше адреса на сайта от чужбина); сега от там се получава следния текст: “Access denied! Your national law may provide civil or criminal sanctions even for infringements of copyright law for non-commercial purposes”. Кой не го е виждал?!? И все пак нуждата човек да се докопа до ценностите скрити там е по-голяма от желанието за търсене на алтернативи, а такива има и то не малко. Ще спомена само няколко (за да не си ритам късмета с хостинг фирмата няма да давам директни линкове към страничките, но пък и не съм ви затруднил много): п2пбг.ком, аватар-бг.орг и т.н.

Ще ми се в коментарите да не става спор за това дали тези сайтове са легални или не. Статията е тук само за да покаже, че за сега тези сайтове може да се посещават и от чужбина. Написана е изцяло с учебна цел от там на сетне всеки си има глава на раменете и да си мисли.

Все по-често ме питата приятели “Как се влиза в arenabg от чужбина?” и “Въобще може ли да се влезе?”. Краткият отговор е “Да!“, а по-дългия е “Да, но изисква търпение.“. Има 3 начина по които да се влиза в arenabg.com и в zamunda.net. В тази статия ще говоря за 2 от тях защото са (1) най-лесни, (2) най-бързи и (3) за потребители от всякакъв тип т.е. и за напреднали, и за начинаещи, разбира се напредналите надали ще попаднат на блога ми защото предполагам отдавна са намерили начин да влизат във въпросните страници. Начин номер 3 пък е доста сложен и дълъг, и определено само за напреднали потребители. На него ще отделя отделна тема, защото начина може да се ползва и за премахването на ограниченията за други държави

Може би на всички им е ясно, че в тези сайтове се влиза само с българско IP. Това са и ключивите думи “българско IP”, а не “от България“. Тук ви предлагам 2 начина за получаване на такова IP. Това IP или адрес ще ви е нужен само за да свалите .торрент файла от сайта, а после през торрент клиента си сваля по нормалния начин. Това е и странното: няма достъп до сайтовете, но пък имайки .торрент файла може да се сваля. Админите може и да са го направили нарочно, а може и по невнимание, не знам, но е факт, че може да се сваля и от Антарктика стига да се докопате до .торрент файла. И така стига съм се бавил.

Начин номер 1

Изисква се търпение, FireFox, един add-on и страницата от където да си набавите българското IP (българско поркси/proxy). Ето и стъпките:

1. Търпение…

2. Ако не сте с FireFox си го свалете незабавно. Както писа Ronii може да си свалите и Chrome.

3. Инсталирайте си add-on на име FoxyProxy Standard (за FireFox) или FoxyProxy Standard (за Chrome) (може и без него, но с него е по-лесно)

4.1 Тук редовно добавям работещи проксита.

4.2 Сайт от където да си набавите “златните” прокси сървъри. На практика всеки сайт би ви свършил работа стига адресите да работят Разбира се аз бих препоръчал: nntime.com, но ако напишете в гугъл “bulgarian proxy” ще намерите доста сайтове. Та влизате на горния сайт и се вижда следното нещо:

Понякога има 10 адреса, а понякога има само 1, така че си е малко на късмет, но пък за без пари толкова. И така копирате си един от адресите и отивате в add-onа дето инсталирахме по-рано. Той се намира долу вдясно на FireFox и изглежда така (ограденото в червено аз имам и доста други, но това е друга тема ):

Дясно копче и отивате на “Options” (ако не сте го активирали го направете пак от там, горната иконка е при активиран add-on, а иначе е задраскано, за най-сигурно изберете “Use proxy “Default” for all URLs”). Избирате “Default” и после вдясно “Edit Selection”. В новия прозорец избирате табличка “Proxy Details”. И после попълвате детайлите на адреса (адрес:порт), който сте копирали, ето така (на снимката имам още една табличка, но тя е ирелевантна за вас):

После “OK” и това е! Ако сте направили всичко както трябва вече имате достъп до двата сайта. И за да не кажете, че ви лъжа ето скрийншот от аренабг правен вчера вечерта:

Искам пак да кажа, че този български адрес ви е нужен САМО за да си свалите .торрент файла, а свалянето на през торрент програмата става по обикновен начин без повече настройки и прочие. Ако имате проблеми пишете в коментарите ще помагам.

 

Начин номер 2

Този начин изисква VPN server в България и няма значение дали това ще е платен или ще е сървър направен на компютъра на някой приятел. Аз доста време използвах втория начин, но това е малко сложно защото машината на приятеля ви в България трябва да е включена нон-стоп или поне той да си е у дома за да ви я пусне когато ви трябва на вас. Начина не е съвсем оптимален особено защото трябва някой, който разбира да настрои VPN сървъра (не казвам, че е сложно, но трябва да се конфигурира). Другия вариант е да си купите VPN достъп от фирма предлагаща подобна услуга. Аз знам само 2 за сега: fvpn.com (affiliate линк) и bgvpn.com (affiliate линк). Втория не съм го пробвал защото няма безплатна версия/безплатно време за тестване, но fvpn имат 10 безплатни минути, така че може да го тествате. При моя тест постигнах 500kb/s download и около 120kb/s upload, не е много но пък е приемливо. Цената на fvpn е 15 Евро за 90 дни, а bgvpn е 27 ЮС Долара за 3 месеца. Хубавото е, че ако си имате VPN сървър ще може да гледате и Български телевизии онлайн от сайтовете им, а също така vbox7 няма да е самоубийствено муден, но това е друга тема. Пак казвам БГ IP-то е нужно само за да се свали .торрент файла после няма значение.

 

Към момента на писане на тази статия и 3-те начина за стигане до сайтовете работят без проблеми, но не мога да гарантирам до кога.

Успех на всички. Ако има проблеми ми пишете, а ако статията ви е харесала гласувайте и я препоръчайте.

Категория: Интернет

Тагове: torrent, сайтове, сваляне, чалъми