Правят Ромео и Жулиета на родопски диалект

4
Добави коментар
Smolyan
Smolyan

Втори кастинг за Жулиета ще правят в Смолян, след като на първия не се е явила отговаряща на условията кандидатка за ролята. В Смолян стартираха работата по постановката на Ромео и Жулиета на родопски диалект. В уникалния зевзешки прочит Монтеки и Капулети се карат на родопски диалект, а драматичната любов се разиграва в смолянското село Дунево.
„Ромео и Жулиета от село Дунево“ ще е сред първите постановки на новорегистрирания смолянски театър „Орфей“. Тя ще трябва да е готова за празника на Смолян. За нея кметът на Смолян Дора Янкова отдели от представителните си разходи за годината 10 хиляди лева.

Издирването на желаната Жулиета се оказало трудно, тъй като девойката трябва да говори добре на родопски диалект, да пее и танцува. Засега със сигурност е открита дойката й – примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова. Още не сме се спрели и на Ромео, казва режисьорът Асен Левов. Младежът ще трябва да може да реди любовни думи на родопски.
Сценичната драма е написана на родопски диалект от Крум Левов, основател на смолянския Клуб „Зевзек“. Той не доживя да види реализирана мечтата си за театър на родопския диалект. Сега режисьор на постановката ще е синът му Асен Левов.

Тя ще е първата на новосъздадения Родопския народен театър „Орфей“, който се сформира в отговор на закриването от Министерството на културата на Родопския драматичен театър.
С „Ромео и Жулиета“ се почита смолянския клуб „Зевзек“, който т.г. закръгля 20-годишнина.

Ето и как почва пиесата :

СЕНЬОРА КАПУЛЕТИ: Дано са пукниш ут вратô, мила ми сеньора ми Монтеки!

СЕНЬОРА МОНТЕКИ: Дано та кучетата пуадôт, драга ми, сеньора Капулети!

СВНЬОРА КАПУЛЕТИ:То ва цало село знае, скопа, разилôка!

СЕНЬСРА МОНТЕКИ: Пък на вас, любима, и разпужилôка!

СЕНЬОРА КАЛУЛЕТИ: У-у-у! Дано та Госпуть шашардиса!

СЕНЬОРА МОНТЕКИ: А-а-а!Дано та Юда булащиса!

На снимката горе вдясно: След като неведнъж в Смолян беше представяна легендата  за Орфей и Евридика и любовта на тракийския певец , който се смята че е бродил с арфата си по Родопите, смолянчани имат опит в любовните драми, и сега е ред на друга класическа любовна история – тази между Ромео и Жулиета. Само, че в оригинален зевзешки прочит, на родопски диалект. На снимката са запечатани поредните превъплъщения на Орфей и Евридика на празник на Смолян.  Познайте кой е в ролята на Орфей…

На снимката в средата : от ляво на дясно Веселина Бабаджанкова, Асен Левов,  Никола Пашов, Атанас Луднев.

Смолян прес

Сподели във Facebook

Още в:
Булевард

Нямате право да публикувате коментари в момента.