Може ли да се лекува депресията с разходка?

39
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Може ли да се лекува депресията с разходка?

Според списание „Сайънс Нюз” плацебо таблетки без никакъв лечебен ефект са по-ефективни при лечението на депресия, отколкото истинските лекарства или хомеопатични средства. В една серия от експерименти между 1989 и 2006 г. сиатълският психиатър Ариф Кан установил, че жълтият кантарион напълно излекувал 24% от случаите на депресия, антидепресантът “Zoloft” излекувал 25%, а съдържащите само малко захар таблетки излекували напълно 32% от пациентите.

Болест ли е депресията

В едно по-скорошно изследване, включващо  лекарствата Prozac и Efexor, както и плацебо, лекарствата спечелиха с 52%, но празните таблетки показаха добър резултат-38% излекувани пациенти. Обаче след като измамата била разкрита, състоянието на пациентите се влошило рязко. Лекарите смятат, че страничните ефекти на лечението – болничната обстановка и вниманието, което се обръща на пациентите – са много важен фактор за самочувствието им. Заключението им е , че комбинацията от лекарства и професионални грижи дава най-бързи и дълготрайни резултати.

Как да процедираме когато сме в депресия

Изглежда, че медитацията също помага. В един изследователски проект, включващ тибетски монаси под патронажа на Далай Лама, Ричард Дейвидсън, професор по неврология в университета в Уисконсин, карал монасите да медитират за „безусловна добрина и състрадание”. В резултат се получило необикновенно съчетание от мозъчни гама вълни, което нормално е много трудно да се открият. Заключението е, че ако бъде трениран мозъкът може да излъчва свои собственни допамини – хормоните, чиято липса причинява депресията.

Използването на лекарства може да доведе до това, мозъкът напълно да престане да произвежда  собственни допамини. Човек може да се ободри и само чрез тренировки за позитивно мислене. Това обяснява и защо действат плацебо таблетките – ВЯРАТА Е МОГЪЩО ЛЕКАРСТВО.