Как да спрем пролетната умора

4
Добави коментар
imarh
imarh

Пролетната умора – защо всички страдаме от нея след края на зимата? Най-простото обяснение е дисбаланс на тялото. Имунната система е отслабена от дългите зимни месеци, изпълнени с грип и настинки, когато слънчевата светлина е твърде малко. Тогава поглъщаме и недостатъчно свежи плодове и зеленчуци.

През студения период метаболизмът ни се забавя, а усвояването на субстанциите е по-трудно. Затова при появата на пролетта се чувстваме уморени и неработоспособни. Първите признаци за пролетната умора са липсата на апетит, безсъние, непрекъсната умора, загуба на чувство за хумор. Проблемът може да бъде елиминиран, ако следвате нашите съвети.

Хранете се здравословно. Увеличете пресните плодове и зеленчуци в менюто си. Започнете поне с една ябълка на ден и увеличавайте постепенно количеството.

Тестените продукти в менюто ви нека бъдат само на закуска, за да ви осигурят необходимата дневна доза енергия. Комбинирано с ябълка, това прави чудеса. Съсредоточете се върху хляба, изсушените плодове, бобовите растения, които прочистват гастро-интестиналния тракт. В същото време започнете с намаляването на шоколадчетата и тортичките. Пийте най-малко половин литър вода на ден.

Можете да се свържете с личния си лекар, който да ви предпише витамини и минерали, специално предназначени за пролетна умора. Обикновено лекарите предписват витамини B12, B6, B1, B2, C и D, а също и магнезий.

Не се претоварвайте с работа. Това допълнително ще усложни състоянието ви, а и ще ви вкара в проблеми с колегите заради нервността и избухливостта ви или пък заради неспособността да се справите със задачите.
Отидете на масаж. Ако нямате време да посетите салон за професионален масаж, можете да помолите любимия ви човек да го стори.

Освежавайте с пресен въздух работното ви място и дома си. Избирайте парфюма си, така че да повиши настроението ви.
Вгледайте се внимателно какви дрехи използвате – макар все още навън времето да хапе, избирайте дрехи със свежи цветове. Оранжевият цвят, например, е доказано, че подобрява настроението. Ако пък не, може това да бъде просто портокалов сок на закуска.

По това време на годината пълноценната почивка е изключително важна. Ако е възможно, след обедното хранене дремнете за кратко. А също така слушайте музика по всяко време, препрочетете любимите си книги, правете любов преди сън.