Съкровищата на Изтока – японски мъниста Тохо

4
Добави коментар
TinkerBell
TinkerBell

Ситните мъниста зрънца имат безброй приложения при ръчната изработка на бижута – можем да ги нанизваме на така актуалните многобройни нанизи, да изплитаме елементи или цели бижута с някоя от ефектните техники за плетене с мъниста, да украсяваме бижута от тел, полимерна глина и други нестандартни материали или да създадем красиви бродерии, бродирани накити и предмети за бита.

Докато традициите в производството на стъклени мъниста на чешките и италианските им колеги датират от векове, японците се захващат с този занаят едва през 30-те години на миналия век. Традиционните японски перфекционизъм и внимание към детайла обаче казват думата си и днес Япония предлага най-качествените ситни стъклени мъниста, любими на много дизайнери на бижута, моделиери и представители на различни занаяти по цял свят.

На свой ред японските стъклени мъниста с марка Тохо са смятани за най-восококачествените мъниста-зрънца. Те се отличават с изключително правилната си форма, която е много важна за да бъдат бижутата ви съвършени. Името Тохо означава „Източни съкровища“ на японски, а продуктите на компанията са истински малки съкровища.

Компанията Тохо е създанена през 1951 година от Ичиджи Яманака, а фамилията Яманака и до днес е собственик на бизнеса. От малък цех в Хирошима, днес компанията разполага с огромен производствен комплекс, както и с филиали, офиси и магазини в цяла Япония, освен това работи с представители в цял свят.

Ичиджи Яманака създава компанията Тохо през 1951 година

През 1985 година компанията открива и „Гарасу но сато“ (Стъкленото селце) – комплекс от музеи, градини, изложбени зали и магазини, в който са изложени над 10 000 вида мъниста от целия свят. Комплексът се намира до фабриката на компанията в близост до Хирошима включва и ателиета, в които се провеждат курсове, а туристите могат да надникнат и в някои от производствените помещения.

Музейният комплекс Гарасу но сато (Стъкленото селце) край фабриката на Тохо в Хирошима

Огромният успех на Тохо се дължи на стриктното придържане към философията на компанията „Винаги да се стреми да служи на обществото, винаги да се стреми към креативност и иновация и да устоява на потока на времето.“ Не случайно семейство Яманака участва активно в дейността на компанията, като постоянно внася подобрения по машините и технологията за производство. Освен това компанията организира ежегоден конкурс за бижута и изкуство от мъниста, в който участват дизайнери и художници от цял свят, а до смъртта си през 2009 година самият създател на Тохо – Ичиджи Яманака – лично посреща и развежда победителите (които освен световно признание, получават и едноседмична екскурзия в Страната на изгряващото слънце) във фабриката на Тохо в Хирошима и музея Гарасу но сато.

Логото на компанията

Днес Тохо предлага огромно разнообразие от висококачествени мъниста и бижутерийни аксесоари. Най-известните продукти на компанията са висококачествените мъниста-зрънца. Какво обаче ги прави толкова популярни?

Мънистата Тохо се отличават най-вече с изключително правилната си и еднаква форма. Това е много важно, защото разликите в размера или формата на мънистата може да има пагубен ефект върху дизайна, или да ви принуди с часове да се ровите за да подберете максимално еднакви мъниста за работата си.

Кръгли мъниста-зрънца Тохо

Друга отличителна черта на мънистата Тохо са широките отвори за нанизване. Това е положителна характеристика от една страна, защото улеснява работата и разширява възможностите на дизайнерите – през широките отвори могат да минат различни видове нишки (включително такива с по-голям диаметър), а при плетене, тъкане или бродиране с мъниста нишката може да мине повече пъти през широките отвори. От друга страна, това означава също така и че при покупка ще получите по-голям брой мъниста за парите си – заради широките отвори мънистата Тохо са по-леки от останалите ситни мъниста, без това обаче да се отрази на здравината им.

Мъниста-тръбички Тохо

Тохо предлагат мъниста в различни форми (кръгли, тръбички, кубчета, триъгълничета) и размери в над хиляда цвята с различни кантове и висококачествени покрития, някои от които са собствена разработка на компанията. Едни от най известните продукти на компанията са мънистата Магатама (буквално „крива топчица“) с капковидна форма и ексцентричен отвор, както и цилиндричните мъниста Айко (кръстени на съпругата на г-н Яманака), които се славят като мънистата с най-безупречна форма в света.

Мъниста Тохо Магатама и цилиндрични мъниста Айко

Всички мъниста Тохо се произвеждат с внимание към детайла и, както гласи и слоганът на компанията „влагаме душа във всяко мънисто“, по строго определен технологичен ред, а продукцията преминава през няколко етапа на стриктен контрол на качеството.  Именно затова „източните съкровища“ осигуряват истинско японско съвършенство за дизайните ни вече цели 60 години.