Ценни съвети за храненето на бременните и кърмачките от Диди Димова видяна 19060 коментари 4

2
Добави коментар
mix
mix

Диди Димова е специалист с дългогодишен опит. Специализирала е в САЩ и Англия, а в България създава свое училище за родители.

Уникалното при г-жа Димова е, че тя е акушер-психолог. Тя е завършила и двете специалности и в своето училище преподава и от двете страни. 

Според нея няма по-специален психологически момент за една жена от бременността.

Курсът при Диди Димова включва етапи на бременността, предродова и следродова депресия, бременната модел – ян и ин енергия, специално меню, методи на обезболяване, техника на дишане, танци, релаксиращ масаж, техника на медитация, релаксация, шопинг лист, специален урок за новороденото, специална програма – двигателен апарат, умствено развитие, хранене на детето до 1 годишна възраст, психологически консултации до 7 годишна възраст.

С училището на Диди ни запозна наша колежка, която очаква първото си бебче в края на лятото.  Тя ни сподели, че съветите на специалистката са й помогнали изключително много, както по отношение на психологическите трудности, така и що се отнася до хранене, начин на раждане и кърмене.

Диди Димова създава и първото меню в България, предназначено специално за бременни и кърмачки. Проектът се развива съвместно със столичен ресторант, като всички желаещи вече могат да си поръчат храна за вкъщи.

Целта на създаденото меню г-жа Димова обяснява така: „В момента в България масово се говори за диети, нашата цел е да премахнем тези диети, защото всички знаете, че те до нищо добро не водят, нашата задача е да пропагандираме едно балансирано, здравословно хранене без диети. Тъй като организмът по време на бремеността, както и по време на кърменето, има особени изисквания, храната трябва да бъде пълноценна, богата и това е нашата задача – бременната и кърмачката да не бъде лишена от нищо, от което има нужда организмът, както разбира се и бебенцето. Това балансирано хранене предпазва от натрупването на много килограми, от хипертонията, диабета и от там увреждането на плода.

Базирайки се на източната медицина, ние правим така че бременната жена да не се лишава от нищо и тя ще знае точно в кой час с какво ще може да се поглези без да натрупа излишни килограми или да задържи течности и мазнини.

Къде се крие тайната на пълноценното хранене? Тайната на пълноценното хранене се крие в часовете, в които приемаме храната. Най-важното, което трябва да знаят не само бременните и кърмачките, но и всички ние, първото което трябва да направим след събуждането ни е  да изпием чаша топла вода с лъжичка мед. Това е вътрешният душ върху лигавицата на стомаха и червата. След това е хубаво да се изяде една сладка ябълка.

На всички ви прави впечатление как като се изяде една сладка ябълка ни пристъргва стомахът и ни става празно, ами ето отговора, водата отмива повърхностно отложените вредни вещества, а ябълката остъргва в дълбочина отпадъчните вещества, които са се натрупали върху лигавицата на стомаха и червата за 24 часа, едните отмиват, другите изстъргват в дълбочина, полите стават сочни.

Погледнете колко малко е нужно да започнем деня на чисто и започваме новото зареждане, много е простичко – до 9 часа не трябва да се яде нищо друго освен плодове, мюсли и овесени ядки, една богата енергийна храна, която ни дава всичко, от което имаме нужда.

В количествено отношение, що се отнася до закуската, може да се яде колкото пожелаете, само сутрин трябва да се внимава с цитрусовите плодове, тъй като при тях плодовата киселина е по-силна, а пък бременната има повишена киселинност на стомаха и когато се започне с цитрусов плод има вероятност през деня да бъде притеснена от киселини, затова да започнем с по-мек плод.

Ние нищо не забраняваме, ние само предупреждаваме и съветваме, защото правилното хранене е култура на хранене, ние не можем да наложим културата на хранене на някого, който не иска де се възползва от нея. Затова ние само съветваме, добрите специалисти само съветват, а който се грижи за здравето си, той сам ще се съобрази с тях.

Какво не трябва да приемат бременните? Това, което не е желателно да хапват бъдещите майки е много пикантното, може но да не се прекалява, защото по време на бременността се формира стомашно-чревният тракт, както и всички органи на детето. За да няма колики детето е много важно какво яде майката по време на бременността и след това докато кърми. За да не се измъчва бебчето от болки в стомаха, е важно 50% какво яде майката по време на бременността, 30 % с какво се храни кърмачката и само 20% са генетично обусловени, с които ние специалистите се справяме, ако майката ни е помогнала преди това.

Не трябва да се ядат и незрели сирена, трябва да се избягва запържената храна, защото натоварва всеки един орган.

По време на бременността органите не се намират на мястото си, с напредването на бременността всички органи се избутват нагоре, в това число и жлъчката. Когато ние допълнително я натоварим с храна, която тя не обича, както и панкреаса, тогава започват оплакванията. Защо да имаме оплаквания и да вземаме допълнително медикаменти, по време на бременността те са ограничени, почти забранени, докато ние можем да не се лишим от нищо, но да си хапнем качествено.

 

Избягваме много пикантното, незрелите сирена, пърженото. Бобовите растения също не трябва много да се поемат, защото матката се намира в корема където са червата и ако се яде в голямо количество бобови растения, които предизвикват издуване на червата, това създава дискомфорт на матката. Затова трябва да се избягват много газираните напитки, даже аз съветвам моите бременни изобщо да не ги консумират.

Докато е бременна eдна жена, освен трите основни хранения, трябва да има още 3-4 междинни. Често и по малко, колкото по-често се яде, толкова по-малко се яде, колкото по-малко се яде, толкова по-често се огладнява. Но ядейки често, ние караме всички органи и системи да функционират, няма задръжка на течности и токсини. Здравословното наддаване е между 12 и 14 кг.

Съветвам всички жени, които тепърва мислят да забременеят три месеца преди да са решили да работят за бебе да спрат всякакви диети, защото след това става нездравословно наддаване на килограми.

Неправилното хранене и затлъстяването може да бъде причина затова една жена да не може да зачене.

Могат ли бременните да консумират алхокол?  За повечето хора тове е табу. Аз смятам, че е позволено чаша бяло сухо вино на обед , чаша бяло сухо вино за вечеря, 100 мл е желателно. Бялото вино разлага мазнините и подобрява храносмилането, така че какво са 100 мл? Ензимите на черния дроб разграждат алкохола и  докато стигне до плацентата нищо не е останало за детето. Но, това което съветвам, винаги когато се изпие чаша бира или вино, нека да има месно филе или ядки, защото мускулните влакна абсорбират част от алкохола и той се разгражда по друг начин. Не трябва да се прекалява с червеното вино, не повече от 2-3 чаши на седмица, защото съдържа танин и допълнително натоварва черния дроб. Чаша бира също може, защото бирената мая и хмела прочистват пикочните пътища, бирата ви кара да пишкате често и така не се задържат течности.

Каква трябва да бъде обработката на храните?  Термична трябва да бъде обработката, да се избягва пърженото, задушено, на пара, на скара. Суровите храни трябва да се избягват, особено при месата. Пържените и суровите храни допълнително ни натоварват и водят до качване на килограми.

Какво трябва да бъде хранетето по време на кърмене? След раждането майката трябва да избягва бобовите растения, всичко, което е газообразуващо, пикантно също: лук, чесън, праз също. Газирани напитки, както и сокове от кутии, защото всичко което е газообразуващо чрез кърмата се предава и от там започва дискомфорт на стомахчето на детето. До два месеца не е усъвършенстван стомашно-чревният тракт на новороденото и произвежда и съдържа много газове, ако го натоварим допълнително с газове от кърмата, измъчваме детето. Ще си доставим удоволствие при едно хранене, после ще гледаме с дни как детето се гърчи докато изгони тези газове.

Ако искаме да дадем елексира на кърмата, трябва да се съобразим и така родилката влиза по-бързо във форма, разбира се. Кърмещата майка трябва да включва богатовитаминозна храна в менюто си. От нищо не трябва да се лишава, само продуктите, които споменахме трябва да избягва. Не трябва да се лишава от салатите, но нека да бъде белена краставичка, да бъде домати, а не само зелена салата, може малко листенца в доматите и краставиците. Спанакът също, не само спанак, а може да бъде малко спанак със сирене и малко спанак с ориз, но не чистият спанак. Защото знаем колко желязо съдържа, което води до дискомфорт на червата, до образуване на газове, а това се предава чрез кърмата.

Всичко трябва да бъде задушено, на скара, на пара – месото рибата, майките трябва да избягват колбасите, както по време на бременността, така и докато кърмят.  Трябва да обърнат внимание на чистите филета, на чистото месо.
 

Имат ли нужда от съвети относно храненето българските майки? Като цяло майките в България имат нужда от съвети, тъй като при мен са минали много, много бременни за тези години, в които съм в България и това ми прави впечатление. Когато започна да говоря за енергийното излъчване и казвам „миличка, сега всеки един ще си открие грешката” и те казват, че горе-долу се съобразяват, но не и с часовете, това е магията: съчетаването на правилното хранене с часовото хранене. Това вече спасява от затлъстяване, даже води до смъкване на килограми. Аз съм имала пациентки, които са дошли по-късно при мен с много килограми наддадени и като започнат с часовото хранене и менюто, което им давам, защото ние имаме примерно меню, те смъкват килограми. Дефакто те не слабеят, само изхвърлят токсини и задържаните течности, а бебето си наддава.

Съвместими ли са пушенето и бременността? Тъй като съм психолог, тук подхождам психологично. Не може на една жена, която е пушила по две кутии и забременее, след това да й кажем „стоп”, тя изпада в депресия, тя гледа на бременността като бреме, става нервна, не може да се храни, не може да спи, в такава ситуация аз обяснявам колко е вредно да се пуши за детето. Но казвам „Мини на 10 цигари“, започваме да ги намаляваме, защото пушенето има психологически момент, достатъчно е само да държи цигарата между пръстите си и да усеща аромата.

Когато майката знае, че с пушенето ще нанесе вреда на детето, изгонва дима навън и след това започваме да ги намаляваме, от 10 минаваме на 5 и тя сама след това се отказва, защото чувството за отговорност работи. Ние работим мащабно за развитието на детето и за процеса бременност. Така че тя узрява, осъзнава и само по много елегантен начин спира.

Възможно ли е майка-пушачка да кърми? Разбира се, че може да кърми, акушер-гинекологът следи развитието на плода, ако детето се развива перфектно и не му се е отразило пушенето на майката, разбира се че може да кърми.

Кърменето на всяка цена или  не? Аз съм „за” кърменето, но не на всяка цена, защото кърменето е един много интимен миг между детето и майката, най-интимният миг. Кога е по-красива любовта и по-качествена, когато се желае от двамата партньори или само от единия? Ето, това представлява кърменето. Трябва да има майката желание и детето получава елексира на кърмата. Когато тя кърми по задължение, тя нищо добро не му дава, тя му дава стрес и напрежение.

Затова има жени, които казват „аз не обичам да ми се докосват гърдите, изпитвам ужас” и ще даваме от шише кърмата. За нас е важно детето да поеме кърмата, дали ще бъде от гърдата, дали ще бъде от шишето, няма значение. Но когато тя изпитва отвращение от това, болка, неудоволствие, аз няма да я мъча, ние не сме съдисти, не на всяка цена. Трябва да бъдат удовлетворени и двете страни, за да имаме перфектни резултати.

Кърмата идва от хормона пролактин, а той е от хипофизата, това което кара хипофизата да функционира правилно, това е балансирано хранене, сън и разходки. Това са трите неща, от които има нужда хипофизата.

 

Включи се в новата ни анкета и спечели страхотни награди!