Цигари и алкохол водят децата към наркотици

31
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 30. Mar, 2011 от екип на Здраве и Красота в За децата, Любопитно, Тютюнопушене

Финландски учени изготвиха изследване, според което тютюнопушенето в ранната възраст на децата често води до от употреба на марихуана в по-късен етап от живота на тези хора, пишат американските медии.

Данните от проучването на експертите, освен това сочат, че близо 15% от момичетата и 12% от момчетата на 17-годишна възраст са пушили трева или употребявали други нелегални субстанции поне веднъж досега.

Пушенето на марихуана пък се срещало най-често при младежите с агресивно поведение, както и при децата със склонност към алкохола, чиито бащи или приятели злоупотребяват с чашката.

Най-зависимите от тревата 17-годишни обаче се оказва, че са младежите, които са започнали да употребяват тютюневи изделия още в ранна възраст. В сравнение с децата, които никога не са докосвали цигара, тинейджърите, започнали да пушат едва на 12, имат 26 пъти по-голям шанс да станат зависими от наркотиците още на 17-годишна възраст.

Откритието ни подкрепя хипотезата, че легалните вещества като тютюна и алкохола са трамплин към незаконните и далеч по-тежки наркотици, заяви Телерво Корхонен – един от изследователите, провели проучването, работещ във Финландската академия на науките, цитиран от агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu

Етикети: алкохол, деца, здраве, наркотици, пиене, тийнейджър, цигари