Слава на президента!

1
Добави коментар
sineva
sineva

„Изберете Казахстан, който ни е мил и скъп на всички“ – се пее в предизборния клип, който върви по всички телевизии. А посланието е кристално ясно: изберете Казахстан, изберете Назарбаев! Песничката се опитва да оживи кампанията, която надали би могла да бъде по-скучна, при положение, че победителят е предизвестен – старият и нов президент Нурсултан Назарбаев, който вече от 20 години е на власт.

Патос – колкото щеш

Но ценността на победата зависи от това каква част от избирателите ще отидат до урните. Поради което президентът нарича изборите съдбовни, опитва се да внесе известна драматичност в кампанията със заклинания от типа: „Нашата независимост и нашият мир зависят от всички, от всеки отделен човек. Щом някой казва, че това не е негова работа, щом някой мисли, че президентът просто трябва да кротува на върха, нищо няма да излезе! Така ще изгубим благосъстоянието си, стабилността си, вярата си в другите. Това ще е началото на хаоса, а какво означава хаос? Никаква държава, никакви заплати, никакви пенсии!“

Назарбаев с Медведев

Патосът определено е в повече. Тъй като мандатът на Назарбаев приключва през 2012 година. И той всъщност изобщо не искаше да се кандидатира отново, а чрез референдум да си издейства оставането на власт до 2020 година. След като стана очевидно ясно, че Конституционният съд няма да допусне това, Назарбаев се отказа от идеята за референдум и свика предсрочни избори.

Които няма как да развълнуват избирателите, при положение, че алтернативна кандидатура за президент няма. На партийния конгрес на управляващата партия в средата на февруари делегатите се надпреварваха да възхваляват държавния глава. Влиятелният директор на една от водещите държавни фирми Владимир Ким заяви: „Всяко общество има нужда от национална идея. Нашата национална идея без всякакво съмнение сте вие, Нурсултан Назарбаев!“.

„Той е гений“

Депутатът Нехорошев отиде още по-нататък с думите: „Нашият водач Нурсултан Назарбаев е гений, той е огромен подарък за нашия народ.“ И така, както не би могло да има второ слънце на небето, така не би могло да има и друг президент освен Нурсултан Назарбаев!

Някои партии като опозиционните социалдемократи бойкотират изборите, определят ги като фарс. И макар опозицията да няма никакви шансове, от определена гледна точка може все пак да излезе като победителка от изборите – ако гласуват само 20-30 процента от хората, би могло да се каже, че тези избори са провал. Рано или късно бомбата с часовников механизъм ще започне да отброява времето до края.

Автор: Г. Вайскопф, Б. Михайлова / Редактор: В. Шопов