Отиде си големият Георги Русев

5
Добави коментар
hydroxoow
hydroxoow

петък, 1 апр 2011 г. 21:15 ч.

След тежко боледуване е починал големият български актьор Георги Русев. Незабравимият комик ще остане завинаги в сърцата на почитателите на българското кино.

На 82-годишна възраст ни напусна големият български актьор Георги Русев, съобщи БНТ по информация на негови близки. Той е починал днес следобед в дома си.

Русев беше неподражаем комик, поколения българи знаят наизуст негови култови реплики от филми, сред които

шедьоврите „Оркестър без име“, „Дами канят“, „Матриархат“, „Вчера“, „Опасен чар“, „Селянинът с колелото“.

Георги Русев е роден на 7 май 1928 година в село Костенец. През 1952 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство в класа на проф. Филип Филипов. Започва актьорската си кариера в Драматичния театър в Пловдив. Няколко години изкарва и в софийския Младежки театър.

От 1966 до 1990 година работи в Пернишкия театър, който оглавява и дълги години е негов директор. Русев е и почетен гражданин на Перник.

Георги Русев е сред основателите на Малък градски театър „Зад канала“ през 1990 г.

Огромна популярност на актьора носят ролите му в киното, в което дебютира през 1966 година с „Началото на една ваканция“.

През 2006 г. Георги Русев е удостоен с почетната награда „Аскеер“ за цялостно творчество.

Сякаш Господ му отдаде последната си почит, като го взе при себе си точно в Денят на хумора и шегата, след като комикът години наред разсмиваше милиони българи със своите натуралистични актьорски превъплъщения.

Поклон пред паметта му!