Позиви срещу дилъри заляха София 22 10067

14
Добави коментар
jvasi
jvasi

Позиви срещу дилъри заляха София

01.04.2011 20:19 | България

“Майки, ние знаем кой трови вашите деца.” Черни листовки с това предупреждение и списък с 21 имена и прякори на наркодилъри заляха днес сутринта София.

Флаерите, “украсени” с колаж от спринцовки, цигари, хапчета и листа от марихуана, бяха разпръснати във и около сградата на УНСС, по спирките на метрото, пред детска градина в “Младост-4”. Разтревожени граждани загряха редакционните ни телефони и питаха: “Как може тези хора да са известни на всички, а полицията нищо да не прави?”

В СДВР научиха от “Труд” за позивите. Днес стана ясно кой стои зад анонимната акция. Не бе изключено дори тя да е дело на конкурентна наркогрупировка.

Стефан Бонев-Сако, Кокошката, Милен Давренски-Катерицата, Ицо Калоянчев, Кубинеца, Стъкларя. Това са част от 21 имена и прякори, фигуриращи върху листовките. Черният списък е отпечатан на луксозна гланцирана хартия. За фон е направен зловещ колаж от спринцовки, хапчета, листа от марихуана, цигари. От едната страна на позивите пише: “Майки, ние знаем кой трови нашите деца!!!” От другата е списъкът с дилърите. Над имената с големи букви е изписано: “Главни виновници”. А отдолу: “Те сеят смърт!”

“Имах лекции сутринта в УНСС и ми направи впечатление, че около сградата и вътре в университета има десетки листовки. Тъй като имаше имена на наркодилъри, се обадих на тел. 112, за да съобщя. Те ми отговориха да занеса една листовка в Седмо РПУ и да напиша жалба. Каква жалба и срещу кого да подавам?”, попита риторично третокурсникът А. Г. След запитване от “Труд” от столичната полиция потвърдиха, че е имало такова обаждане на спешния телефон. Тъй като нямало подадена жалба обаче, патрул не е проверил сигнала. Късно следобед все пак бе пратен полицейски екип, но той не открил никакви листовки.

“Водим детето на градина в 76-о ОДЗ в “Младост-4”. Около 8 ч го оставих и забелязах, че всичко наоколо е осеяно с тези листовки”, каза столичанинът Георги Стоев. Репортер на “Труд” попита директорката на ОДЗ-то Петя Янкова дали наистина в градината имат дете, чийто баща е съименник на убития хроникьор на мафията. Янкова потвърди, че има такъв татко, но научи от наш репортер за позивите. По-късно хигиенистът на ОДЗ-то обаче й разказал, че към 6 ч сутринта край сградата било осеяно с хартии, но не им обърнал внимание и ги изхвърлил.

“Разтревожена съм. Сутринта пътувах в метрото с 12-годишната ми дъщеря. На спирка “Опълченска” видяхме разпръснати флаери със списъците на наркодилърите”, оплака се и майка на редакционния телефон.

Според запознати неслучайно листовките са се появили в този район на София, тъй като е близо до центъра за наркомании. Известно е, че градинката там е превърната в борса за дрога.

След сигнала на “Труд” от СДВР помолиха да им пратим листовката. Служители от наркоотдела коментираха, че в списъка има лица от няколко конкурентни наркогрупировки. Някои от тях били известни с това, че продават хероин, други мека дрога, а трети – синтетични наркотици. Те работели в различни столични райони, част от тях в момента били зад решетките.

Експертите изключваха позивите да са пръснати от новопоявила се конкурентна банда. По-вероятно им се виждаше акцията да е дело на близки на наркомани.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти