няколко минутки релакс. . . . :: почасова ставка и гъвкаво работно време предлага ГЕРБ

44
Добави коментар
morskibriz
morskibriz

18:16  |  5 април 2011 

ГЕРБ обмисля почасова ставка и гъвкаво работно време

Менда Стоянова обяви, че е възможен ръст на минималната заплата, но по сектори.
Трябва да спрем да говорим за минимална заплата, а да помислим за въвеждането на минимална часова ставка. Това каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.
Ако тази идея се възприеме, трябва да се направят промени в Кодекса на труда, заяви Стоянова на пресконференция на парламентарната група на ГЕРБ, предаде БТА.
Трябва да дадем възможност за ново, по-гъвкаво работно време и по-гъвкава работна сила, смята депутатката от ГЕРБ. Така работодателите ще могат да наемат допълнително работници за почасова работа, смята Стоянова.

Тя допълни още, че минималната работна заплата трябва да се повишава, но само в тези сектори, в които има растеж и добра производителност. Според нея е по-основателно да се обмисли идеята за диференцирана работна заплата по браншове, в които да се постигне договореност за минималното заплащане.

По темата за евентуално повишаване на минималната заплата и пенсиите,  Стоянова каза още, че това е желание
и на ГЕРБ. Първо обаче трябва да се увеличи броят на работещите, за да има повече отчисления и така тези, които имат нужда, ще получат повишение на доходите си. Стоянова добави, че условията да се случи това са мерките, които правителството следва – ниски данъци за добра инвестиционна среда, финансова стабилност, прозрачност. …………. 

Със съкръщение от Dir.bg

И
dnes.dir.bg/news/zaplata-menda-stojanova-pochasova-rabota-sporat-zaplatite-8369782

15:08  |  7 април 2011

Министър Тотю Младенов заяви, че е крайно време в България освен минимална работна заплата, да се въведе и минимално почасово заплащане. ……………

Почасовото заплащане ще осигури по-голяма гъвкавост на пазара на труда, смята Тотю Младенов, цитиран от БТА.
Той допълни, че предложението ще бъде обсъдено на тристранен съвет.