Нарушена функция на челюстта

1
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

За нарушаването на дейността на челюстта са характерни болката и затрудненото използване на долната челюст. Дъвченето и други движения на челюстта може да са придружени от пукащи звуци. Болката може да се разпростира не само върху челюстта, а и върху шията, лицето, ухото и раменете.

Понякога част от симптомите са главоболие и зъбобол – дори и ако зъбите не са болни. Може да се появят световъртеж, затруднено отваряне на устата и възпаление на мускулите около устата, като при спазъм тя остава отворена. Заболяването е толкова разпространено, че американците харчат около милиард годишно за лечение и медикаменти.

Причини:
Лошата захапка е една от причините за нарушената дейност на челюстната става. Обикновено тя може да се предизвика от стоматологична намеса за изправяне на зъбите. Стресът е друга често срещана причина. А стресът, предизвикан от хормонални изменения, като предменструално напрежение, може да доведе до проблема или да влоши състоянието.

Наистина, това нарушение се наблюдава по-често при жените, отколкото при мъжете. Освен предменструалните промени и физиологичните изменения вследствие на бременността хормоналните промени, увеличаването на теглото, отпускането на сухожилията и най-общо стресът могат да предизвикат заболяване на ставата.

Понякога от това страдат и кърмещите майки, когато не приемат правилна стойка при кърмене. Проблемът произлиза от факта, че челюстната става не е изолирана. Тя е част от скелетната система, която достига до краката и преминава през средата на тялото. Всяко едно нарушение на стойката в която и да е част на тази система, в горната част или в шията води до болка в челюстната става.

Лечение:
Съществуват различни подходи за облекчаване на нарушенията в ставната дейност. Последен изход е хирургическата намеса, но тя не гарантира успех, а много често оставя пациентите в още по-тежко състояние, отколкото преди. Много често състоянието на пациентите се подобрява и с използването на по-малко драстични лекове.

Един от тях е краниосакралната терапия. Тя обикновено се прилага от лекар остеопат или мануален терапевт. Това, което лекарят се опитва да направи, е да възстанови равновесието между пелвиса, гръбнака и черепа. Дихателните техники също могат да бъдат включени, за да предизвикат мускулно-скелетни промени.

Друго ефикасно лечение на нарушението на челюстната функция е акупунктурата, както и прогресивната релаксационна техника, която е доказала ефективността си с и без биологично обратна връзка, приспособления в устата с биологично обратна връзка, изотонични упражнения, топли компреси, лек и самомасаж. Много ценно е пациентът да се обучи да държи челюстта си в правилно положение, да заема определена поза по време на сън (не по корем) и да дава почивка на челюстите си. Здравословната пълноценна храна и хранителните добавки същ оса от голямо значение. Калциевите и магнезиевите добавки отпускат мускулите, а витамин В-комплекс може да облекчи проблемите, свързани с челюстта. За успокоение на болката действат обезболяващите билки от рода на билковия препарат „Еефитоза“.