Д-р Шишманов: Никой не се е подигравал така с лекарите, както ГЕРБ

3
Добави коментар
arbalet
arbalet

Д-р Дарин Шишманов

Д-р Дарин Шишманов е общопрактикуващ лекар от Димитровград и зам.председател на Сдружението на джипитата в Хасковска област. Dimitrovgrad.bgvesti.net го потърси за коментар днес, в деня в който медицинските работници отбелязват своя професионален празник.  

– Честит празник, д-р Шишманов. До празник ли им е на лекарите в България сега?

– Винаги трябва да има време за празници, без това не може, а иначе отговарям веднага – никой не се е подигравал така с лекарите и медицинските работници в България както сегашното правителство го прави. Виждам мой колеги, които бяха оптимисти за реформите в здравеопазването, сега и те са страшно отчаяни. Вижте какво става в последно време по медиите – лекарите са виновни за всичко, едва ли не за цялата криза в страната.

– Много се е говорило и се говори за проблемите, но как вие виждате най-големите беди на лекарите у нас?

-Първо, изтичането на кадри. Сташно много специалисти заминаха да работят в чужбина. Там ги ценят и заплащането е добро. Правителството не прави нищо, за да задържи лекарите тук. Моето мнение, е че ГЕРБ прави полвинчати неща в здравеопазването. Затова нищо не се получава. Несвършени неща останаха и при предишното правителство на БСП и при НДСВ. Може би единствено Иван Костов направи нещо за здравеопазването, като въведе здравната реформа, но нещата не стигнаха до край. С първия проблем върви и втория- лошата организация в здравната система, тя пък е свързана с третия проблем – ниското заплащане. Чесно казано и аз съм се замислял дали да не потърся реализация в чужбина. И ако нещата не се променят, възможно е и това да се случи.

– Имате ли представа колко лекари от Димитровград са заминали за чужбина през последните 10 години.

– Точна бройка не знам, но съм сигурен, че не са малко. Ако не в чужбина, то колеги търсят реализация в по-големи градове. Наскоро станах свидетел на разговор между студенти по медицина. Казаха, че чакат да си вземат дипломата и ще бягат зад граница. Кой тогава ще остане да лекува хората…. Забравяме, че лекарите спасяват живот, помагат на хората, а иначе е много лесно да се оплюва и говори.

– Какво ще пожелаете на колегите си на професионалния празник?

– Въпреки тежката ситуация и проблемите в здравната реформа, да бъдат здрави, живи, да продължават да помагат на хората и да останат поне малко оптимисти.

Т.Милева