Анатомия на изневярата

3
Добави коментар
arbalet
arbalet

Историята започва съвсем невинно. Тя и той – и двамата семейни – се срещат, когато водят децата си на тренировка по футбол. В началото, докато чакат, разговорите им се въртят около децата, но с всяка следваща среща те се чувстват по-близки и разговорите прескачат от родителските грижи към по-лични теми. Срещите вече не са само покрай заниманията на децата – те започват да се виждат по-често: на кафе, на кино, просто на разходка… Разговарят за мечтите си, за желанията си и дори за проблемите си в брака. Тя лъже съпруга си за това, къде ходи, но той случайно научава колко време в действителност жена му прекарва с бащата на съотборника на сина му. “Значи ми изневеряваш!” – директно обвинява съпругът. “Не е вярно, той никога не ме е докосвал!” – отговаря тя. Какво мислите вие: тя изневерява ли или не? Според една статистика, 74% от мъжете смятат, че изневярата започва от момента на целувката. Жените, обаче, мислят различно. Те казват, че изневярата не е само физически контакт. Близкото приятелство с човек от противоположния пол, в което се формира силна и тайна емоционална връзка, също е изневяра.

Просто приятели? Онзи ваш добър приятел от гимназията… От време на време разговаряте дълго по телефона, виждате се за вечеря, викате го да ви свърши услуга с колата си…Означава ли това автоматично, че изневерявате на съпруга си? Не е задължително. Признакът за емоционална изневяра, е когато от тази емоционална връзка вашият настоящ партньор е изключен. Ако постоянно ходите при приятеля, който ви зарежда емоционално с това, което не получавате от партньора си, вероятността да изневерявате емоционално, е голяма. Решението: Не е престъпление да се виждате с друг мъж. Проблем може да възникне, ако се случва следното: – Това стане причина да се отдръпнете емоционално (и вероятно физически) от вашия съпруг. – Споделяте повече емоции с приятеля, отколкото със съпруга си.

Само увлечение? В офиса идва нов, готин колега и вие просто не може да се насладите на гледката. Изневяра ли е това? Всички имаме увлечения, през цялото време. Хората са сексуални (и полигамни по природа) същества и да се увличаме е нормална част от живота. В крайна сметка сте само омъжена, не сляпа! Но ако не може да спрете да мислите за него, вероятно пресичате онази тънка линия, особено ако: – Мислите за него, когато сте със съпруга си. – Съвсем сериозно се чудите какво би било да имате връзка с този мъж. Едно нещо е да имате безобидна фантазия, но съвсем различно – да фантазирате как да превърнете мечтите в реалност. Ако не може да изкарате новия колега от главата си, задайте си следния въпрос: “Влюбена ли съм в него или съм просто нещастна в брака си?”

Елиминираният съпруг Срещате ли се с приятели без да каните и съпруга си? Ако отговорът е “да”, следващият въпрос е “защо”? Дали защото: – Искате спокойно да си “клюкарствате” с приятелки? – За да флиртувате с онзи ваш “приятел”? Оставяме на вас да отсеете кой от двата отговора е сигнал за емоционална изневяра. Много жени не представят техните приятели-мъже на съпрузите си, защото се притесняват, че съпругът им ще усети емоционалната връзка между тях и приятеля. Ако този ваш приятел е наистина само приятел, разбира се няма лошо в това да се виждате. Проблемът възниква, когато започнете да лъжете съпруга си за това, къде ходите или започнете да си търсите извинения, за да бъдете с този човек.

Споделете приятелството Как може да имате близък приятел от другия пол без да преминете границата в отношенията си? Споделете това приятелство със съпруга си. Поканете и двамата на среща или излезте семейно на вечеря – всеки с брачния си партньор. Потайността и поведението в “нелегалност” са всъщност отличителния белег за афера. Ако сте открита с партньора си по отношение на вашия приятел и нямате какво да криете, тогава няма нужда от скрито-покрито, а това намалява вероятността от емоционална изневяра.

Направете си тест Би трябвало да знаете със сърцето си дали когато когато сте с приятеля изпитвате вълнение, което не изпитвате със съпруга си. Когато сте с вашия “просто приятел”, си задайте следните въпроси: – Дали бих се засрамила, ако се окаже, че съпругът ми ме наблюдава? – Дали бих се почувствала наранена, ако съпругът ми се държеше по същия начин с някоя “просто приятелка”? Доверете се на интуицията си на жена. Ако усещате вътрешно, че вършите нещо нередно, тогава това вероятно наистина е така.

Подкладете огъня в домашното огнище Много емоционални изневери започват, защото нещо в контекста на брака липсва. За да избегнете изневяра, на първо място обърнете внимание на брака си. Отношенията са като цветя – те са живи, растящи организми, които изискват внимание и грижи и биха загинали, ако не получават достатъчно вода и светлина.

За да подкладете огъня в домашното огнище, може да използвате следните модели:

1. Възпроизведете срещите от най-романтичния ви период Излезте от къщи. Вървете на танци, на концерт, на разходка, на ресторант…Докато сте навън, говорете и се опознайте отново. Единственото правило е да не разговаряте за работа, за децата или за пари. Това е времето да се фокусирате върху забавленията и да си прекарате чудесно, така че оставете бизнеса за друг път.

2. Определете си всеки месец време само за любов Веднъж месечно се занимавайте само със секс. Приглушете светлините, пуснете музика и се отдайте на желанията си. Това не означава да правите секс веднъж месечно – означава просто, че една нощ в месеца ще посветите изцяло на правенето на любов. Ако искате да добавите тръпка към този ден – обадете се на партньора си по телефона през деня, за да си напомните какво ви предстои.

3. Пътувайте заедно Всяка двойка трябва да пътува някъде поне два пъти в годината. Самият процес на подготовка на пътуването и очакването за нови преживявания ще ви помогне да се почувствате свързани с партньора си по нов начин, а когато сте вече на мястото, за което сте тръгнали, ще се почувствате още по-добре.